SUČELJAVANJE U SPLITU

'Cirkusant Kerum opet postaje tema, a ne stvarni problemi'

12.05.2013 u 10:22

Bionic
Reading

RTL televizija u subotu je u Splitu organizirala sučeljavanje kandidata za gradonačelnika. Svoje stavove predstavilo je troje kandidata, a četvrti pozvani, aktualni gradonačelnik Željko Kerum, odbacio je tu mogućnost

Podsjetimo da je on jučer došao na Rivu i u skandaloznoj maniri neprimjerenim ponašanjem izvrijeđao kandidate i grad kojem je na čelu. Na kraju su se pred RTL-ovim kamerama i građanima Splita na Rivi sučelili SDP-ovac Ivo Baldasar, nezavisna kandidatkinja Anđelka Visković i Vjekoslav Ivanišević iz HDZ-a.

Anđelka Visković je na predstavljanju najprije najavila da će, kada ponovno uđe u Banovinu, provesti reviziju financijskog poslovanja Grada te napomenula da je njoj dobro poznato kako je to funkcioniralo prethodnih godina. Nakon toga je obećala punu transparentnost rada gradske uprave. Isto tako, najavila je i informatizaciju grada te dogovor s poduzetnicima i investitorima. Anđelki Visković su prioritet mladi te osnivanje odjela za fondove EU-a.

Vjekoslav Ivanišević iz HDZ-a, povratnik u politiku nakon petnaest godina rada kao arhitekt, odlučio je ponovno pomoći svojoj stranci koju je opisao kao potpuno novu stranku. Ivanišević se posebno oštro osvrnuo na ispad gradonačelnika Željka Kerumu na Rivi te naglasio da je to završna poanta. 'To je lakrdija, a ne upravljanje. To je sramota, to je nepristojno ponašanje, nepoznavanje osnova bontona. To bahaćenje je sramota nad sramotama. To što je odbio doći na sučeljavanje iako je bio tu, znači da on nema što i ne zna kako to reći. On ne zna raditi i ne voli raditi', rekao je Ivanišević.

Ivo Baldasar se isto tako osvrnuo na Kerumovo ponašanje i naglasio je da na taj način on kao cirkusant opet postaje tema, a ne stvarni problemi grada. 'Dočekat će nas prazna blagajna i revizija te strašna nezaposlenost. Morat ćemo dobro zapeti da to saniramo, prvo goruće probleme pa onda pokrenuti razvoj', rekao je Baldasar koji je izrazio i sumnju da će se lako preokrenuti trend u zapošljavanju.

Anđelka Visković smatra da se u prvom trenutku ipak može osloniti na fondove EU-a u pokretanju zapošljavanja mladih. Ivanišević smatra da Grad, neovisno o politici Vlade, mora naći načina da pokrene trend zapošljavanja, prije svega pokretanjem poduzetništva, pogotovo mikropoduzetništva.

'Moj grijeh i teret je rad u dosadašnjoj administraciji. Ja sam se trudila to odraditi najbolje i gurala sam svoje projekte. Imala sam sliku o Kerumu kao poduzetniku koji će biti uspješan. Ja nisam očekivala da on neće raditi svoj posao i da će to ovako završiti. Ja sam nakon toga s Kerumom definitivno završila', zaključila je Anđelka Visković. Baldasar smatra da je Anđelka Visković trebala ranije istupiti iz promašenog političkog projekta u kojem je sudjelovao i gradski HDZ, no izdvojio je Vjeku Ivaniševića i Sanju Bilač iz te priče.

Vjekoslav Ivanišević
je najavio građenje i transparentan rad gradskih vlasti, naravno nakon snimanja stanja gradskih financija i revizije. 'Stanje je sasvim sigurno katastrofalno, ali to neće biti alibi da mi nakon izbora ne pokrenemo sve resurse grada, i to već u prvoj godini', obećao je Ivanišević.

'Građani su revoltirani ovim stanjem. U gradu su civilne udruge preuzele ulogu uprave grada i tražile izlaz iz ovakvog stanja, ali to se zapravo može promijeniti na ovim izborima', naglasio je Baldasar. Važno pitanje budućeg razvoja je i projekt istočne obale i o tome su se sva tri kandidata u osnovi izjasnili s manjim nijansama i razlikama. Po Baldasaru to je ključ razvoja grada koji je trebalo napraviti i prije zapadne obale. Ivanišević smatra da za dobar projekt treba ne četiri, već osam godina. Na kraju su se svi očitovali o paradi ponosa kojoj su svi dali podršku, ali samo je Baldasar najavio da će i ove godine sudjelovati.