I TURCI SLOVENCE IMAJU

Ciparski Grci blokiraju pregovore s EU-om

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.07.2009 17:06
  • Objavljeno 20.07.2009 u 17:00
Cipar

Cipar

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Turska se nikad neće odreći svojega prava da bude "jamac" na Cipru, čak ako čelnici ciparskih Turaka i Grka do kraja godine potpišu mirovni sporazum, izjavio je zamjenik turskog premijera Cemil Cicek

On je na sjeveru Cipra održao govor u povodu 35. obljetnice turske invazije na tu otočnu državu koja je uslijedila pet dana nakon državnog udara potaknuta iz Grčke.

Turska je intervenciju opravdala statusom "jamca", zajedno s Grčkom i Velikom Britanijom, po sporazumu iz 1960. kojim je Cipar stekao neovisnost od Londona.

Razdjeljeni otok

Vlada međunarodno priznate Republike Cipar predstavlja tu zemlju uEU-u, dok su turski pristupni pregovori blokirani u nekoliko poglavljazbog neriješene podjele otoka.

Status jamca, koji svakoj od triju strana dopušta mogućnost intervencije kako bi se očuvao ustavni poredak, ključno je pitanje u zastalim mirovnim pregovorima grčke i turske zajednice na tome podijeljenom otoku.

"Moguće je samo rješenje koje poštuje stvarnost - postojanje dvaju naroda i dviju država. Također mora uključivati prava Turske kao jamca", rekao je Cicek. "Turska se kao jamac nikad neće odreći svojih obveza", ustvrdio je.

Ciparski Grci traže da se jamstvene odredbe ukinu, a ciparski Turci ustraju u tome da ostanu na snazi. Za Grke, koji žele ponovno ujedinjenje zemlje kao dvozonske federacije, neprihvatljiv je i turski prijedlog o postojanju dviju država.

Istodobno, grčki dio Cipra, koji je član Europske unije, zaprijetio je da će nastaviti blokadu pregovaračkog poglavlja "energija" u pristupnim pregovorima Turske s EU-om, optužujući Ankaru da se ponaša "nasilnički" u prijeporu zbog istraživanja nalazišta nafte na Cipru.

Cipar, koji je EU-u pristupio 2004., u prijeporu je s Turskom i zbog planova za istraživanje nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju. Ankara i odmetnuta država ciparskih Turaka na sjeveru Cipra smatraju da ciparski Grci nisu nadležni nad naftom i plinom.

"Poglavlje energija ne može se otvoriti dok Turska pokušava Republici Cipru, članici EU-a, onemogućivati da iskorištava svoje vlastite energetske izvore u skladu s međunarodnim pravom", rekao je ministar vanjskih poslova Markos Kyprianu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi