NJEMAČKI MEDIJI

'Cipar se kocka s budućnošću Europe!'

20.03.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Dramatičan razvoj događaja na Cipru glavna je tema svih njemačkih medija, koji pišu kako se ova država 'kocka s cijelom Europom' te Bruxelles ne bi smio odustati od svojih zahtjeva inače će donekle smirena kriza eura opet eksplodirati punom snagom

'Hoće li Cipar izaći iz eurozone? Hoće li se ova država okrenuti Rusiji? Možda će se ciparski parlament ipak pokoriti briselskom pritisku i podržati uvjete dogovora kako bi došle milijarde novčane pomoći?' pita se njemački Suddeutsche Zeitung, koji kao i svi ostali relevantni mediji u najmoćnijoj državi Europske unije danas na naslovnici ima historijsko 'ne' ciparskog parlamenta Bruxellesu. Odgovore na ova pitanja pak i nije jednostavno dati, a Sueddeutsche Zeitung podsjeća i da 'dvije najveće banke ove otočne države nisu bankrotirale isključivo zahvaljujući pomoći koja im dolazi iz Europske centralne banke (ECB)'.

Dopisnik njemačke javne televizije ARD iz Bruxellesa Rolf-Dieter Krause objavio je analizu u kojoj konstatira da je 'paket pomoći Cipru bio diletantski predstavljen u javnosti' te je 'jedino izazvao paniku'. 'Bez pomoći izvana  vjerojatno je da će ciparski štediše izgubiti sav novac koji imaju na računima tamošnjih banaka, a ovim paketom pomoći spasilo bi se najmanje 90 posto štednje u ciparskim bankama', konstatira ARD u komentaru u povodu ciparske drame, u kojem napominje i da će 'Eurogrupa izgubiti vjerodostojnost ako sada popusti'.

Der Spiegel je objavio analizu pod naslovom 'Zašto Europa mora igrati oštro s Ciprom': 'Često su se mogle čuti kritike da su pokušaji rješavanja krize eura nedemokratski, dogovoreni iza zatvorenih vrata u Bruxellesu. No nakon onoga što se u utorak navečer odigralo u Nikoziji, ta će kritika biti sve manje uvjerljiva, s obzirom na to da nijedan zastupnik u ciparskom parlamentu nije glasao za paket pomoći.'

Der Spiegel je naročito zabrinut zbog toga 'što se pokazalo koliko je lagano blokirati cijelu eurozonu', a kao glavnog krivca se proziva predsjednika Nikosa Anastasiadesa, 'koji je ovako možda orkestrirao šaradu koja će mu omogućiti nove pregovore s Bruxellesom o uvjetima pomoći'. Sada su 'sve oči uperene u Moskvu', s obzirom na to da su 'ruski investitori u ciparskim bankama položili sredstva koja nadilaze sedam ciparskih državnih budžeta'.

Drukčiju perspektivu na cijelu situaciju nudi tvrdoljevičarski Die Tageszeitung (TAZ), koji ističe da bi se paketom pomoći iz Bruxellesa opet spasilo bogate i bankare, a obični štediše morali bi prihvatiti barem djelomičan gubitak svog novca. 'Sve to uopće nije pravedno', konstatira TAZ i dodaje da 'obični građani diljem Europe mogu suosjećati s malim štedišama s Cipra', ali i da imaju razloga 'plašiti se za vlastite račune'.