MAMAC ZA STRANCE

Cipar će olakšati dobivanje državljanstva

14.04.2013 u 22:31

Bionic
Reading

Cipar će ublažiti zahtjeve za dobivanje državljanstva, uključujući i za one koji su izgubili velike svote novca zbog sporazuma te zemlje s EU-om i MMF-om, u nastojanju da među strancima zadrži interes za ulaganje u tu otočku državu, rekao je ciparski predsjednik u nedjelju

U pripremljenom govoru za ruske poslovne ljude u gradu Limassolu predsjednik Nicos Anastasiades je rekao da će njegova vlada ovoga tjedna ublažiti uvjete za strance koji traže državljanstvo Cipra, članici EU-a od 2004. godine.

Ulagači koji nisu stanovnici Cipra a koji su tamo imali depozite prije 15. ožujka kada je donesen plan po kojem su klijenti ciparskih banaka izgubili dio svojih ulaganja, a koji su izgubili najmanje tri milijuna eura, moći će zatražiti ciparsko državljanstvo, rekao je.

Postojeći ciparski program "državljanstvo kroz ulaganja" bit će izmijenjen kako bi se iznos ulaganja potreban za uključenje u program smanjio s ranijih 10 milijuna na tri milijuna eura. "Te će odluke biti provedene po brzom postupku", rekao je. Razmatraju se i druge odluke, rekao je, uključujući i ponude poreznih olakšica za postojeće i nove tvrtke koje posluju na Cipru.

Cipar, čije se gospodarstvo našlo pred slomom, u zamjenu za pomoć Europske unije i MMF-a bio je primoran usvojiti paket mjera koji je posebnim porezima pogodio ulagače s velikim depozitima u ciparskim bankama.

Anastasiades, čija je vlada desnog centra na vlasti manje od dva mjeseca, rekao je da zemlje koje su optuživale Cipar za pranje novca tvrtki iz zemalja poput Rusije licemjerne jer te iste zemlje sada također pokušavaju privući strane tvrtke.

Financijska pomoć Cipru, prvi puta zatražena u lipnju 2012. godine, dijelom je odgađana zbog zabrinutosti koje su izražavale neke zemlje euro zone, prije svega Njemačka, da je ciparski financijski sektor natransparentan te tako pomaže pranje novca. No Cipar nije ni mjesto pranja novca ni porezno utočište, rekao je Anastasiades.

"Duboko me žalosti, suzdržat ću se od riječi ljuti, što otkako je postignut sporazum s euro skupinom, neki dijelovi financijskog sektora EU partnera vrebaju na naš sektor financijskih poslova kako bi potaknuli premještaj sredstva u svoja gospodarstva", rekao je.

Ironija je i "apsurdni paradoks" da su vlade tih poslovnih subjekata tvrdile da su ta sredstva nezakonitim putevima položena i uložena u Cipar. "Čvrsto sam uvjeren u pravila slobodnog tržišta no dopustite mi da komentiram licemjerje tih metoda", rekao je Anastasiades.