NEMA ISPRIKE ZA PEDOFILIJU

Cinično pismo nadbiskupa Puljića žrtvama Ivanova

21.02.2014 u 14:03

Bionic
Reading

Zadarski nadbiskup i prvi čovjek Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić izbjegao je danas susret s novinarima koji su u prostorije Zadarske nadbiskupije došli po istinu o slučaju pedofilije u čijem je epicentru bivši bibinjski svećenik don Nedjeljko Ivanov

Novinarsko inzistiranje na sadržaju pisma koje je Puljić poslao žrtvama umirovljenog svećenika nije donijelo rezultata, no neposredno nakon završetka konferencije za novinare, na mrežnim stranicama Zadarske nadbiskupije objavljen je sadržaj pisma.

Ono što je poražavajuće za crkvu u Hrvata jest činjenica da prvi čovjek Katoličke crkve u Zadru i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nije našao za potrebno u pismu se ispričati žrtvama nastranog svećenika. Službenim i hladnim riječima tek je izvijestio žrtve da je crkveni sud Ivanova proglasio krivim.

'Gledam na slučaj zlostavljanja sa strane negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, koji je već više godina u mirovini u Zadru, javljamo vam ovom brzom poštom kako je crkveni sud proglasio osumnjičenog župnika krivim. Vi ste svjedočili u tom procesu pa vam stoga ovo i javljamo. Nakon što su prikupljena svjedočanstva slučaj je s prikupljenim materijalom preveden i u ožujku 2012. prijavljen na Kongregaciju za nauk vjere. Osumnjičenom don Nedjeljku priopćeno je da je proces otvoren te uz prikladne sankcije i izdane su mu i određene zabrane dok proces traje. O slučaju je izviještena i policija koja je također saslušala osumnjičenog. Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava ovlastila crkveno sudište u Zadru neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Odredila je također neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrednuju svi argumenti optužbe i obrane te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, suci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja' - piše žrtvama Puljić te ih u nastavku obavještava kako je u duhu Kaznenog zakona Republike Hrvatske nadležnim organima u Zadru prijavljena odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo. Umjesto isprike, zadarski nadbiskup žrtvama je ponudio savjetodavnu, psihološku i duhovnu pomoć.

'Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovalištu, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno. Svemu tomu usprkos, Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. Vi ste se svojim svjedočanstvom uključili u taj proces. Crkva poziva ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, propise i zakone, kao i djelatnike medija neka se odvaže i uključe u tu poštenu borbu za obranu ljudskoga dostojanstva. Posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni. Zemlja i narod budućih generacija bit će im neizmjerno zahvalni', završio je svoje pismo Puljić.