objavila na facebooku

Čime se bavi Concordia grupa, organizacija u čije je Upravno vijeće izabrana Kolinda Grabar Kitarović?

20.09.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je u upravno vijeće Concordia grupe. Vijest o novom poslu objavila je na Facebooku, a mi smo provjerili čime se Concordia grupa bavi

Concordia je neprofitna i nevladina organizacija čije je djelovanje usmjereno poticanju javno-privatnih partnerstva između poslovnih, vladinih i neprofitnih organizacija za rješavanje najugroženijih i najhitnijih svjetskih problema, javlja N1.

Cilj je stvoriti globalnu zajednicu u kojoj se izazovi rješavaju zajednički i uključivo.

Osnovali su je u ljeto 2011. prijateli i poslovni partneri Matthew A. Swift i Nicholas M. Logothetis. Ideja je bila sazvati šefove država u jeku desete obljetnice napada na Svjetski trgovački centar (Blizance) 11. rujna kako bi razgovarali o važnosti povezivanja u borbi protiv ekstremizma. Odonda je Concordia izgradila stav da su javno-privatna partnerstva najvažniji alat u mnogim društvenim izazovima.

Kako ističu na svojim stranicama, njihovo je vodstvo sastavljeno od bivših šefova država, direktora industrija i političkih stručnjaka s iskustvom na raznim razinama odgovornosti u vlasti ili tvrtkama.

“Zajedno s izvanrednim vodstvom Concordije nadam se da ću pridonijeti njezinoj misiji i strateškoj viziji društvenog utjecaja kroz promicanje smislenog dijaloga, međusektorskih partnerstva i izgradnju mostova unutar i između društava”, komentirala je svoje imenovanje bivša predsjednica.

  • +10
Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Mariji Bistrici Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

“Zavidnom karijerom u diplomaciji predsjednica Grabar-Kitarović pokazala je izvanrednu sposobnost utjecaja na promjenu, omogućavanja partnerstva i definiranja najvažnijih problema s kojima se Hrvatska i svijet suočavaju”, rekao je suosnivač Concordije Matthew Swift.

Concordia grupa najpoznatija je po svojem godišnjem samitu koji se upravo održava u New Yorku. Traje tri dana, od 19. do 21. rujna, a teme kojima se govornici bave su razne – održivost okoliša, globalna trgovina, ljudska prava i društveni napredak, inovativne tehnologije, mladi i kultura, demokracija i sigurnost te zdravstveni izazovi.

Među govornicima treba istaknuti prvu američku damu Jill Biden, kraljevsku suprugu jordanskog kralja Raniju Al-Abdulah, bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa. Tu je i bivši savjetnik u Bijeloj kući u vrijeme Obamine administracije, saudijski ministar, bivši španjolski premijer José María Aznar, zastupnici u Kongresu i brojni drugi dužnosnici i poslovni direktori.