OLUJNO NEVRIJEME

Ciklona Leona potopila šibensko područje, Karlovac strepi

Potop na šibenskom području

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Bionic
Reading

Nevrijeme praćeno obilnim pljuskovima izazvalo je bujice na šibenskom području, nosile su sve pred sobom - kontejnere za smeće, čak i teške kamene kocke s cesta, a u Vodicama i Tribunju i dijelove zidova

Županijski centar 112 primio je više od 500 poziva za intervencije zbog poplavljenih objekata. Na ulicama Vodica vode je bilo i do pola metra. Mnogi su ostali i bez struje. U samo dva sata na šibenskom je području palo više od sto litara kiše po četvornome metru.

Pune ruke posla imali su vatrogasci, više od 500 intervencija, a cijelu noć ispumpavali su vodu iz podruma i poplavljenih objekata te sanirali štetu, navodi HRT

Mok.hr piše da je najgore je bilo u ulici Put gimnazije u kojoj je bujica digla makadamsku cestu i odnijela je sve do Poljane. Nosila je i motocikle, a ima i oštećenih automobila.

Razmjeri i posljedice poplave u Vodicama i Šibeniku tek će se jutros moći procijeniti. Srećom, kiša je malo popustila. No i dalje ostaje preporuka da se voda prokuhava i taloži prije uporabe.

HRT doznaje da je i otok Murter bio odsječen od kopna jer je cesta u potpunosti bila pod vodom. Razorne bujice i u Vodicama i Tribunju odnijele su i dijelove zidova. Prema neslužbenim informacijama u samo dva sata palo je više od sto litara kiše po četvornome metru.


Sve službe u Karlovcu u pripravnosti su zbog mogućih poplava, tisuće vreća s pijeskom trebale bi izdržati vodostaj od osam metara. U pripravnosti su i sve službe u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vodostaji Kupe, Save i Odre opadaju pa nema razloga za paniku, tvrde u kriznom stožeru.

Ciklona Leona natapa Hrvatsku: U Gospiću palo 150 litara kiše

Sredozemna ciklona Leona donijela je obilje kiše na našem području. Prema portalu Crometeo na širem šibenskom području jučer je za sat vremena palo i do 50 litara kiše po metru četvornome! U Drnišu je za sat vremena palo 40 litara kiše.

Po podacima DHMZ-a, u Gospiću je u 24 sata (do 20 sati) palo čak 150 litara kiše. Od toga je više od polovice, 80 mm palo u samo šest sati (od 14 do 20 sati). Ukupno je ciklona dosad Gospiću donijela 153 litre kiše. Za usporedbu mjesečni prosjek za listopad (podaci se bilježe još od 1872. godine) je 188,2 litre kiše. Više kiše prosječno padne samo u studenom, 190,1 litra.


DHMZ: Kiše najviše na Jadranu

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, a na Jadranu će biti i grmljavine. Najkišovitije, uz mjestimice i više od 60 litara kiše po četvornom metru bit će na Jadranu i područjima uz Jadran, a znatnije količine moguće su i u dijelovima središnje Hrvatske.

U unutrašnjosti slab i umjeren vjetar, većinom jugoistočni i južni. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na sjeverozapadnjak, potom jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu, a na krajnjem istoku zemlje između 18 i 23 Celzijeva stupnja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak za Hrvatsku.