prijedlog stručnjaka

Cijepljenje protiv pneumokoka: Pedijatri se zalažu za 13-valentno cjepivo

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.09.2018 13:53
  • Objavljeno 25.09.2018 u 13:15
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Od iduće godine u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj ulazi cijepljenje djece protiv bakterije pneumokoka, pa Hrvatsko pedijatrijsko društvo, uoči natječaja za odabir cjepiva, smatra kako je za Hrvatsku prikladnjje 13-valentno cjepivo od 10-valentnog, jer sadrži serotipove bolesti koji su u nas učestaliji i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika, istaknuto je u utorak na okruglom stolu

Bakterija pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji (streptococcus pneumoniae) koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Goran Tešović kazao je kako je struka razmatrala oba cjepiva te su, s obzirom na hrvatske podatke o invazivnoj pneumokoknoj bolesti, prednost dali 13-valentnom cjepivu.

Za razliku od PCV 10, cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna sertipa 19a, 6a i 3, pri čemu serotip 19a uzrokuju najgore oblike pneumokoknih bolesti, jer se javlja u 47 posto djece mlađe od pet godina.

Osim sprečavanja pojave teških oblika bolesti, cjepivo štiti i od neinvazivnih oblika bolesti te od širenja uzročnika unutar populacije.

Tešović kaže kako je za očekivati da bi se zbog cijepljenja smanjio pobol od upale srednjeg uha u djece za 30-40 posto, upale pluća za 50 posto, a meningitisa za 70 - 85 posto.

Imunologinja iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb Jadranka Kelečić istaknula je kako se cjepivo PCV 13 već koristi u Hrvatskoj kod djece s kroničnim bolestima srca, pluća i bubrega, te s urođenim srčanim greškama, koja se redovito cijepe protiv pneumokoka na teret HZZO-a.

  • +13
  • +10

Cijepljenje

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Struka smatra kako je ulazak cjepiva u Nacionalni kalendar cijepljenja veliki napredak u prevenciji zdravlja djece, jer će smanjiti broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole.

Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta, među ostalim u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU-a, dok se PCV 10 koristi u 39 zemalja, a većinom se radi o afričkim i južnoameričkim zemljama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!