ohrabrujuća vijest

Cijepljenje ipak daje rezultate: Od sredine kolovoza u svijetu broj novih slučajeva zaraze koronavirusom pada

10.10.2021 u 21:22

Bionic
Reading

U svijetu je od sredine kolovoza broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u padu, a smanjuje se i broj umrlih. Najviše novozaraženih i dalje je u SAD-u, dok u Europi prednjači Velika Britanija koja je ukinula sve restrikcije. Pandemija se ponovno razbuktala u Rusiji koja bilježi rekordan broj umrlih. U Italiji sukobi s policijom zbog uvođenja obveznih COVID potvrda

U Italiji od 15. listopada COVID potvrde postaju obvezne i na radnom mjestu, a oni bez njih riskiraju suspenziju. Italija je postigla cilj - cijepilo se više od 80 posto populacije starije od 12 godina, ali oni koji to nisu učinili, sukobili su se s policijom zbog obveznih COVID potvrda. Među njima su bili i aktivisti Nove snage, krajnje desnice koji su razbijali urede sindikalnih središnjica u Rimu i predvodili nerede. Ozlijeđeno je 38 policajaca, a lideri ekstremne desnice uhićeni su, javlja HRT.

- Takvi su napadi neprihvatljivi u našoj zemlji. Oslanjam se na pravosuđe i nadam se da postoje preduvjeti za raspuštanje Nove snage, rekao je bivši premijer Giuseppe Conte.

Rusija je jučer zabilježila rekordan broj umrlih od COVID-a od početka pandemije, 968 ljudi. Pandemija se ponovno razbuktala. Samo jedan dan u prosincu prošle godine bilo je više novozaraženih nego jučer, gotovo 30 tisuća. Iako pandemija ne posustaje, Rusi se i dalje nerado cijepe. Obje doze primilo je malo više od 30 posto stanovnika, a u bolnicama je sve više pacijenata zaraženih koronavirusom.

- Imamo velik priljev zaraženih pacijenata u teškom stanju, rekao je liječnik Boris Bitsoev.

  • +6
Cijepljenje migranata u Sarajevu Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Australija je vrlo rigoroznim mjerama pokušala zaustaviti širenje koronavirusa, ali uglavnom neuspješno. Jučer je zabilježila rekordan broj novozaraženih od početka pandemije, više od 2500, od toga najviše u državi Viktoriji. Novi Južni Wales ipak se odlučio na ublažavanje epidemioloških mjera nakon 100 dana strogog lockdowna. 

- To je velik dan za našu državu i za sve u Novom Južnom Walesu, zaslužili ste to. Prošlo je 100 dana krvi, znoja i bez piva, ali uspjeli smo i sutra smo ponovno u akciji, rekao je Dominic Perrottet, premijer Novog Južnog Walesa.

Nakon SAD-a, od koronavirusa najviše ljudi umrlo je u Brazilu, više od 600.000. Ali ohrabruje to što pandemija u najvećoj južnoameričkoj zemlji u posljednje vrijeme posustaje. Broj novozaraženih u padu je od početka srpnja, a barem jednom dozom dosad je cijepljeno više od 70 posto odrasle populacije.