projekt osjetite povijest

HNS predlaže još veću cijenu ulaznice za dubrovačke zidine, uz tradicionalni suvenir

23.01.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Iako su Dubrovčani i njihovi gosti iz cijele Hrvatske izrazili nezadovoljstvo povećanjem cijene ulaznice za dubrovačke zidine od 1. siječnja sa 150 na 200 kuna, iz dubrovačkog HNS-a u srijedu su predložili da se ta cijena iduće godine još podigne, na 220 kuna, dok bi se uz ulaznice posjetiteljima dijelili pokloni 'u obliku pravog tradicionalnog suvenira'

Naime, HNS-ovci su priopćili kako su predstavili projekt 'Osjetite povijest', koji za cilj ima revitalizaciju proizvodnje tradicionalnih proizvoda s područja nekadašnje Dubrovačke republike.

Njime, kažu, žele proizvođačima iz Dubrovnika i okolice omogućiti 130 milijuna kuna u petogodišnjem razdoblju putem povećanja cijene ulaznice za dubrovačke zidine za 20 kuna, sa sadašnjih 200 na 220 kuna. Za tu cijenu posjetitelji bi dobili poklon 'u obliku pravog tradicionalnog suvenira'.

Naime, ulaznicu za šetnju gotovo dvije tisuće metara dugim zidinama s pogledom na krovove kuća u staroj gradskoj jezgri i morsku pučinu je Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje upravlja dubrovačkim i stonskim zidinama, s početkom ove godine ukinulo grupne ulaznice, a pojedinačne podiglo sa 150 na 200 kuna, što Dubrovčani i njihovi gosti smatraju preskupim.

Opravdanje za to u Društvu vide u 'brojnim zlouporabama', odnosno problemu što turističke agencije skupine turista 'švercaju' po većoj cijeni, da su ulaznice čak vadili i iz smeća i prodavali. Ističu da povećanje od 12,5 kuna za svaku od četiri godine nije drastično, da gotovo prati inflaciju.

HNS: Dodatnom zaradom od ulaznica otkupiti tradicionalne proizvode

Projekt je predstavila predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević, ističući da je zidine lani posjetilo 1,3 milijuna posjetitelja za ulaznicu od 150 kuna, da je cijena za ovu godinu određena u iznosu od 200 kuna, a da HNS predlaže povećanje za još 20 kuna u idućoj godini kako bi se iz tih sredstava otkupili tradicionalni proizvodi.

Usporedila je i cijenu ulaznice za zidine s cijenama drugih svjetskih atrakcija, poput obilaska seta na kojem se snimao Harry Potter u Londonu, a za koju je potrebno izdvojiti 649 kuna, ili obilaska nebodera Empire State u New Yorku koji košta 378 kuna.

'Na Stradunu danas imamo suvenire različitog podrijetla, ponajviše magneta, otvarača za boce i slično. Naš prijedlog je da svaki posjetitelj uz ulaznicu za zidine dobije i mali poklon. Poklon bi bio tradicionalni proizvod s područja nekadašnje Dubrovačke republike, u standardiziranom pakiranju. S vremenom bi postigli to da se takva vrsta poklona spusti i na Stradun', poručila je Gabričević.

Prednost pri otkupu suvenira za poljoprivrednike, žene, umirovljenike, OPG-ove

Pri otkupu tih suvenira, naglasila je, posebno bi se vodilo računa da prednost imaju poljoprivrednici, žene, umirovljenici, OPG-ovi i mali poduzetnici.

'Danas imamo cijenu od 200 kuna, povećanjem za 20 kuna dobijemo minimalno 26 milijuna kuna godišnje koje bi služile isključivo za otkup proizvoda i pripremu ambalaže za te poklone. To znači da bi u petogodišnjem razdoblju na taj način domaći proizvođači dobili ukupno 130 milijuna kuna. S druge strane, posjetitelji zidina na ovaj bi način osjetili i ponijeli sa sobom dašak tradicije i povijesti našeg kraja', zaključila je.