JEFTINA ENERGIJA

Cijene struje i plina u Hrvatskoj među najnižima u Uniji

22.05.2014 u 15:11

Bionic
Reading

Cijene električne energije i plina za kućanstva u Hrvatskoj među najnižima su u Europskoj uniji, pokazuju najnoviji podaci Eurostata

Cijene električne energije za kućanstva u Europskoj uniji u prosjeku su narasle za 2,8 posto u drugoj polovici prošle godine u odnosu na drugu polovicu 2012. U istom razdoblju, plin za kućanstva poskupio je za jedan posto.

Najveći rast cijene električne energije pogodio je Estoniju dok je struja najviše pojeftinila na Cipru. Uz Estoniju, u kojoj je električna energija poskupila 22 posto, značajan skok cijene zabilježile su Grčka (+20%), Rumunjska (+17%), Francuska i Litva (+10 posto).

Na Cipru je struja pojeftinila 15 posto, a značajno sniženje cijene bilježe Mađarska (-14%), Španjolska (-9%) i Bugarska (-8%).

Hrvatska je, zahvaljujući liberalizaciji tržišta, zabilježila blag pad cijene od 1,3 posto, nakon što je u prethodnom razdoblju (2012./2011) imala najveći rast od čak 21,1 posto. Trenutačno je Hrvatska s cijenom od 13,5 eura za sto kWh među najjeftinijima u Europi. Nižu cijenu struje imaju samo Bugari (8,8 eura), Rumunji (12,8 eura) i Mađari (12,3 eura).


Prosječna cijena električne energije u EU 28 je 20,1 euro za sto kWh. Najskuplju struju plaćaju Danci i Nijemci. U Danskoj 100 kilovata košta 29,4 eura, a u Njemačkoj 29,2 eura. Visokim cijenama struje ove dvije energetski dobrostojeće države nastoje sačuvati prirodne resurse od pretjeranog rasipanja i poticati energetsku učinkovitost.

Kada se nominalna cijena uskladi s kupovnom moći pojedine zemlje, struja je najjeftinija u Finskoj, Luksemburgu i Latviji, a najskuplja na Cipru te u Njemačkoj i Portugalu.

Cijene prirodnog plina kretale su se u rasponu od +10 posto u Rumunjskoj do -15 posto u Mađarskoj. Uz Rumunjsku, značajan porast zabilježen je u Portugalu (+9%) i Velikoj Britaniji (+8%) dok je, uz Mađarsku, plin osjetnije pojeftinio u Grčkoj (-13%), Poljskoj (-10%) te Belgiji, Češkoj, Latviji i Sloveniji (-9%).

U Hrvatskoj je cijena plina u promatranom razdoblju ostala gotovo nepromijenjena (+0,3%). Stotinu kWh plina u Hrvatskoj košta 4,7 eura, po čemu smo, kao i kod cijene struje, u grupi najjeftinijih europskih zemalja. Jeftiniji plin od nas plaćaju samo Mađari (4,2 eura) i Rumunji (3,1 euro). Daleko najskuplji plin plaćaju švedska kućanstva (12,2 eura), a znatno je iznad prosjeka cijena plina u Danskoj (11,1 eura), Italiji (9,5 eura) i Portugal (9,3 eura).

Kada se cijene usklade s kupovnom moći, plin si najlakše mogu priuštiti Luksemburžani, Latvijci i Britanci, a najteže Bugari, Portugalci i Grci.