KOMPLICIRAN POSAO PREMIJERA

'Cijelo vrijeme se borim protiv estradizacije tragedije!'

21.05.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Proglašavanje katastrofe za poplavljeno područje Vukovarsko-srijemske županije ustvari znači da Vlada preuzima odgovornost, izjavio je premijer Zoran Milanović rekavši kako će se suprotstaviti estradizaciji tragedije

Vlada je ocijenila da prema odgovarajućim zakonima mora preuzeti sve u svoje ruke, da je to efektivnije i zbog određenih propusta županijskih vlasti i stožera, možda je to nadmašivalo njihove mogućnosti, ali mi preuzimamo odgovornost da se ni u koga ne bi upiralo prstom; evo, odgovorna je Vlada', rekao je Milanović.

Premijer je komentirao izjavu vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića koji mu je zamjerio to što se pri obilasku poplavljenog područja nije sastao s članovima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

'Imam puno ozbiljnog posla i svatko tko želi pomoći je dobrodošao. Radim sve sa svoje strane da se ovo ne pretvori u estradizaciju, svim svojim suradnicima koji su zakonski nadležni prepuštam, i kontroliram ih, ali prepuštam da donose mjere za koje nije potrebno da se donose na Vladi. Tako se po meni vodi država, a ne na način da se sve koncentrira u jedne ruke i da se onda radi estrada od toga. Očito je da ovom situacijom upravljamo, da znamo što radimo i iz nje ćemo izaći jači, a onda neka građani ocjenjuju što je dobro, a što nije bilo dobro', rekao je premijer.

Da bismo podnijeli zahtjev za naknadu štete iz europskog fonda solidarnosti, šteta mora biti najmanje 280 milijuna eura, a točan iznos nemamo, rekao je Milanović objasnivši svoju izjavu od neki dan, kada je rekao da ćemo novac od EU-a tražiti iako imamo i svojeg novca.

'Naravno i rado bih da griješim, ali drago mi je da su ljudi to primijetili, kad sam rekao 'reda radi', da, baš tako, jer to je red da tražimo. Hoćemo li dobiti i koliko, to je pitanje. Mi smo ozbiljna država i to sada pokazujemo, jer je posao do sada, bez obzira na krizu, dobro odrađen. Ali treba dokazati da su razmjeri štete preko 0,6 posto BDP-a, to je skoro dvije milijarde kuna; cijelo vrijeme se borim protiv estradizacije ljudske tragedije', rekao je.

Ponovio je da novca u proračunu ima.

'S pozicija proračuna za elementarne nepogode i iz proračunske pričuve, ako bude trebalo i s drugih pozicija. Uvijek postoji način da se ide u rebalans proračuna, ako bude potrebno, a mislim da neće biti potrebno', rekao je Milanović.
333630,333718,333743,333754