OBILNE KIŠE I VJETAR

Cijela Hrvatska pod upozorenjima DHMZ-a: Na udaru cijeli Jadran, područje Karlovca i Zagreba

16.05.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod za utorak je izdao upozorenja za cijelu zemlju zbog vjetra i obilne kiše. Crveno upozorenje odnosi se na Velebitski kanal, gdje se očekuje jaka i vrlo jaka, tijekom noći i jutra mjestimice olujna bura, koja će malo oslabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra bit će 65-160 km/h

Narančasto upozorenje zahvaća riječku regiju te Kvarner i Kvarnerić, gdje se podno Velebita očekuju orkanski udari bure i preko 120 km/h, te grmljavinsko nevrijeme s lokalno mogućim izraženijim pljuskovima. Narančaste su i sjeverna Dalmacija s očekivanim olujnim udarima juga jačim od 65 km/h, također s grmljavinskim nevremenom i lokalnim pljuskovima, srednja Dalmacija s jakim i vrlo jakim, a mjestimice moguće i olujnim jugom s udarima 65-110 km/h, te južna Dalmacija s vrlo jakim, mjestimice moguće i olujnim jugom s najjačim udarima 65-110 km/h.

  • +11
Zračne snimke poplavljenog Obrovca Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

U 'narančastoj' Karlovačkoj regiji očekuje se ponegdje obilna kiša, s količinama oborine većim od 80 mm, a ponegdje su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Lokalno može biti urbanih i bujičnih poplava.

Narančasto upozorenje izdano je i za zagrebačku regiju zbog mjestimice obilne kiše uz količine oborine veće od 60 mm, također uz ponegdje izraženije pljuskove praćene grmljavinom te uz mogućnost lokalnih urbanih i bujičnih poplava.

U ostalim dijelovima Hrvatske na snazi su žuta upozorenja, a detalje možete naći ovdje.