HEJA, HEJA DUGOVI

Cibona zbog sto milijuna kuna duga završila u DORH-u

03.07.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Slučaj Cibona ponovo je završio na stolu DORH-a. Ovoga puta Državnom odvjetništvu obratio se pismenim putem Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, sa zahtjevom da se provjeri poslovanje ovog košarkaškog kluba u posljednjih deset godina te da se utvrdi kako je nastao dug od sto milijuna kuna

'Dana 31. svibnja Skupština je donijela odluku o sanaciji dugova s 43 milijuna kuna. Cibona je u fokusu svih zastupnika. Imamo 43 milijuna razloga da vidimo što će se dalje događati s Cibonom. Želimo odgovore Gradskog ureda za sport. Želimo da nam se dostave sve bilance kako bi se mogao utvrditi stvarni dug kluba. Nadalje tražimo da nam se transparentno predstavi tko su članovi Uprave Cibone i kako se bira skupština udruge koja ima samo tri člana. Jesu li oni možda vlasnici Cibone? Tko ih je tamo imenovao? Tražimo odgovor na pitanje tko je Cibona u upravljačkom smislu', kazao je Kosor.

Prvi čovjek Skupštine najavio je da će priču oko Cibone tjerati do kraja jer smatra da je dug nastao organizirano te da postoji odgovornost za njegov nastanak.

'Treba vidjeti je li bilo štetnih ugovora jer se spominju astronomske brojke - 500 tisuća eura po sezoni za pojedine igrače. Ako postoje takvi ugovori, tražimo da se javnosti obznane i da se utvrdi postoje li elementi kaznene odgovornosti. Očekujem da DORH odmah reagira', istaknuo je Kosor.

Naveo je i kako se protivi stečaju kluba jer bi se na taj način, smatra, zamaglilo sve što se radilo do sada i krivac ne bi bio priveden pravdi.

'Učinit ćemo sve da do stečaja ne dođe, a Cibona će ostati Cibona. Jedino rješenje za nju vidim u privatnom kapitalu i kroz dominantno predstavništvo privatnih ulagača, što je nekada Cibona i bila. Danas se ne zna tko su članovi, tko je Cibona, a da postoje dugovi od sto milijuna kuna koje na kraju saniraju građani. Tako se u Ciboni više neće igrati. Novac smo dali fantomskoj udruzi za koju ne znamo ni tko je ni što je. Želimo jasne bilance, a posebno zbog toga što su naši pročelnici u skupštini', bio je izričit Kosor.

Upitan zašto je onda glasao za davanje 43 milijuna kuna 'fantomskoj udruzi', Kosor je naveo kako je odluka po hitnom postupku stigla na Skupštinu od gradonačelnika kako bi se spasile nekretnine, a obećavalo se tada da će se igrati Euroliga.

Pročelnik za sport i obrazovanje Ivica Lovrić, ujedno predsjednik Cibone, rekao je da se radi o složenom problemu i financijskoj konstrukciji.

'Bez Darija Šarića ne možemo igrati Euroligu. Trebalo bi kupiti šest, sedam igrača, a procijenili smo da je to previše', rekao je Lovrić, ne ulazeći u analizu dugova i to kako su nastali, ali je najavio da više neće biti na čelu kluba.