PRIJETNJA ZATVOROM

Chirac pod istragom zbog fiktivnog zapošljavanja

18.12.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac ispitivan je u petak o fiktivnom zapošljavanju sedam članova svoje stranke kojima je plaće isplaćivala gradska uprava Pariza dok je on bio gradonačelnik, objavili su francuski mediji koji ističu da je riječ o novoj sudskoj istrazi

PARIZ - Sud iz Nanterrea (zapadno od Pariza) otvorio je istragu u slučaju ilegalnog zapošljavanja sedam članova Chiracove stranke Okupljanje za republiku (RPR), kojoj je Chirac bio na čelu, a iz koje je nastala danas vladajuća konzervativna stranka UMP.

Njemačka agencija dpa napominje kako je otvaranje istrage u francuskom pravosuđu korak do sudskog procesa za kazneno djelo.

Stranačkim članovima plaće je isplaćivala gradska uprava za posao koji oni nisu obavljali, a u vrijeme dok je Chirac bio pariški gradonačelnik.

Prije nego će postati predsjednik republike, Chirac je bio gradonačelnik glavnoga grada od 1977. do 1995.

Potvrdu o ispitivanju u petak dao je medijima Chiracov odvjetnik Jean Veil, piše dnevni list Le Figaro.

Međutim, francuski mediji ističu da je riječ o novome slučaju jer je 77-godišnji Chirac 30. listopada na prekršajnom sudu u Parizu odgovarao po optužbama za "zloporabu državnog novca" u svezi s 21 fiktivnim ugovorom o zapošljavanju, također dok je bio gradonačelnik.

Bude li proglašen krivim u prvoj aferi, Chirac bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do deset godina i novčanu kaznu do 150.000 eura.

Za drugu aferu, zapošljavanje sedam stranačkih osoba, prijeti mu najviše pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura.

Chirac je 12 godina uživao predsjednički imunitet (od 1995. do 2007.) i prvi je bivši šef francuske države pod istragom za korupciju.

U priopćenju za javnost, Chiracov ured "podsjeća da je bivši predsjednik u srpnju 2007. odgovorio na sva pitanja vezana uz zapošljavanje sedam osoba i od tada nema novog elementa u istrazi".

Za slučaj fiktivnog zapošljavanja već je osuđen u prosincu 2004., bivši Chiracov premijer Alain Juppe. Njemu je izrečena uvjetna 14-mjesečna zatvorska kazna.