KORUPCIJA NA FAKULTETU

Četvero optuženih priznalo prodaju ispita na Medicini

24.04.2013 u 18:56

Bionic
Reading

Od 11 optuženih za kupoprodaju ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu njih četvero danas je priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om, doznaje se na Županijskom sudu

Riječ je uglavnom o posrednicima preko kojih su studenti dolazili do prvooptuženog profesora Zlatka Kelovića koji je za ispite, po tvrdnjama iz optužnice, uzimao od 500 do 2000 eura. Nakon priznanja i nagodbi dvoje optuženika je na današnjoj sjednici optužnog vijeća osuđeno na uvjetne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi.

Novo ročište na kojem će se odlučivati o osnovanosti optužnice za ostale optuženike, među kojima je i Kelović te suprug i sin bivše zamjenice glavnog državnog odvjetnika Božo i Hrvoje Lončar, sutkinja Renata Miličević zakazala je za svibanj.


U optužnici, podignutoj krajem prošle godine, Kelovića se tereti da je kao profesor na katedri za anatomiju organizirao razgranati koruptivni lanac. On je, tvrde u USKOK-u, u rujnu 2012. za novčanu naknadu studentima omogućio prolazak na ispitu iz anatomije, a u 'koruptivnu hobotnicu' uvukao je asistentice i službenike na katedri.

USKOK je Kelovića i druge danima nadzirao, a prikupljeni dokazi koji čine više od tisuću stranica spisa, rezultat su brojnih 'posebnih dokaznih radnji' poput prisluškivanja mobitela. Slučaj je zapamćen i zato što su u njega bili upleteni sin i suprug Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koja je u studenom prošle godine na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti.

Istragom je, po pisanju medija, utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz Anatomije te demonstratoru, devetookrivljenom Mati Milasu rekao da obavijesti studente zainteresirane za dogovor. Među kupcima je bio i Hrvoje Lončar, no primjerak ispita u njegovo ime preuzeo je otac Božo.