ZAJEDNIČKE VRIJEDNOSTI

Čestitanje Božića u EU: 'Možda se ide predaleko. Mene neće usrećiti ako se netko odrekne svog identiteta'

24.12.2021 u 09:35

Bionic
Reading

Božić donosi poruku prihvaćanja i zajedništva - jesu li te vrijednosti danas ugrožene? Što je posebnost Božića i zašto se ona često želi isključiti iz društva? Zašto bi božićni blagdani trebali postati praznici ili samo blagdani? Jesu li takve inicijative na tragu jednakosti i poštivanja ili na tragu poništavanja kršćanskog identiteta Europe? U emisiji 'U mreži Prvog' o ovim temama urednica Blaženka Jančić razgovala je s isusovcem p. Tvrtkom Barunom i književnikom i komunikologom Borisom Beckom

Nedavno je u javnost dospio interni dokument - smjernice Europske komisije pod naslovom Unija jednakosti koji sadrži upute djelatnicima kako bi trebali komunicirati, primjerice da se ne čestita Božić nego blagdani ili praznici. Dokument je povučen na doradu što ne znači da će dorađen biti suprotan onom kako je zamišljen, ustvrdila je urednica emisije U mreži Prvog Hrvatskog radija.

'Mislim da je to odlazak u ekstrem, radikalni sekularizam. Jedno je sekularnost u smislu vlastitosti autonomije crkve i države, a drugo je sekularizam u smislu negiranja nekakvih korijena i vrijednosti EU-a, znamo da su utemeljitelji bile osobe vođene kršćanskim principima. Ono što su vrijednosti kršćanstva su vrijednosti EU - zajedništvo, jednakost, pomaganje', rekao je Tvrtko Barun.

'To je pitanje redefiniranja tih pojmova, isključivost nekih, drugačijih koji se zbog nekih interesa nama ne sviđaju. To je ono što bismo svi mogli vježbati iz svoje perspektive, da ta različitost ne bude temelj za konflikt i isključivost već da se međusobno obogaćujemo. Kršćanstvo obogaćuje Europu u ovim izazovnim vremenima, vrijednosti kao što su pomirenje, jedinstvo i zajedništvo mogu nam pomoći u stvaranju boljeg i pravednijeg društva', dodao je Barun.

Komunikolog Boris Beck je rekao da je neobična ideja da se netko mora odreći svog identiteta da bi druga osoba bila zadovoljna.

'Drugi neće biti zadovoljan, neće mene usrećiti ako se netko odrekne svog identiteta. Kakvu čast oni meni time ukazuju, meni je to nepojmljivo. Možda se ide predaleko', rekao je Beck.

  • +32
Advent u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Upitan koliko je božić opterećen tradicijom, a lišen sadržaja, Barun je odgovorio kako bi svatko za sebe trebao utemeljiti svoj odnos s Bogom.

'Što se tiče Božića, logični su i legitimni interesi trgovačkh lanaca, medija i ostalih da nametnu svoje perspektive. Na nama je da unutar svoje obitelji i zajednice trudimo se konkretno živjeti Božić i ono što simbolizira i tako djelovati na društvo. Božić je otvorenost Bogu, osjetljivost za malene i ranjive, mir koji vjerujemo Bog donosi u svijet', rekao je Barun.