NIZOZEMSKI ZASTUPNIČKI DOM U LIPNJU?

Češki senat glasuje o pristupnom ugovoru idućega tjedna

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 20:39
  • Objavljeno 20.04.2012 u 20:32
Europska unija Hrvatska

Europska unija Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Češki Senat bi idućega tjedna trebao glasovati o Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-a, a uskoro bi se o njemu trebao izjasniti i Zastupnički dom češkog parlamenta, najavio je u petak u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjku politiku, obranu i sigurnosti češkog Senata Jozef Regec, a zastupnički dom nizozemskog parlamenta trebao bi u lipnju ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU, ako bude pozitivno sljedeće izvješće Europske komisije, izjavio je za Hinu u petak u Varšavi potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko

Regec je ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić izvijestio da je u češkom parlamentu već započela procedura ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora i da je Odbor za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata već o njemu raspravljao, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Pusić je zahvalila Češkoj na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj tijekom pristupnog procesa te izrazila nadu u što skoriju ratifikaciju pristupnog ugovora češkom parlamentu.

Dodala je kako je Hrvatska, kao država koja je u pristupnom procesu ostvarila značajna postignuća u izgradnji institucija države, spremna svoja iskustva podijeliti s ostalim zemljama regije koje imaju europsku perspektivu.

Istaknula je da je stabilnost jugoistočne Europe ujedno i jedan od strateških interesa Hrvatske te izrazila interes za suradnjom s Češkom u prijenosu iskustava zemljama regije.

Članovi češkog odbora izrazili su zadovoljstvo položajem češke nacionalne manjine u Hrvatskoj i zahvalili se hrvatskoj vladi na potpori koju pruža radu Češke besede i Češkog narodnog doma, navodi se u priopćenju MVEP-a.


Leko: nizozemski parlament trebao bi u lipnju ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU

Zastupnički dom nizozemskog parlamenta trebao bi u lipnju ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU, ako bude pozitivno sljedeće izvješće Europske komisije, izjavio je za Hinu u petak u Varšavi potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko

Potpredsjednik Sabora Josip Leko sastao se na marginama varšavske dvodnevne konferencije s predsjednicom nizozemskog zastupničkog doma Gerdi Verbeet, a razgovaralo se u prijateljskom ozračju poglavito o hrvatskom napredovanju u provedbi kriterija iz poglavlja 23 pravosuđe i ljudska prava.

'Nizozemska s dužnom pažnjom promatra što Hrvatska radi i zadovoljna je, kako je rekla predsjednica Verbeet, s informacijama koje dobivaju iz Europske komisije', rekao je Leko i dodao da Nizozemci očekuju pozitivno izvješće EK, tako da bi donji dom njihovog parlamenta mogao u lipnju donijeti odluku o prihvaćanju ugovora o pristupanju Hrvatske u EU. Nakon toga očekuje se i skora ratifikacija Gornjeg doma nizozemskog parlamenta.

Potpredsjednik Leko nizozemskoj je predsjednici parlamenta prenio stajalište o predanosti Hrvatske da se standardiziraju preuzete obveze iz poglavlja 23, te je izvijestio o ispunjavanju standarda neovisnosti sudstva poglavito kroz djelovanje Državnog sudbenog vijeća i način na koji se suci imenuju.

'Najvažnije je da se ostvaruje program rješavanja starih predmeta (onih starijih od 3 godine), a hrvatsko će pravosuđe već sljedeće godine dostići normu suđenja u razumnom roku, do tri godine', rekao je Leko.

Istaknuo je i da bi u lipnju Hrvatsku trebali posjetiti predstavnici odbora za europske integracije nizozemskog parlamenta, što je izuzetno važno zbog prikupljanja za Hrvatsku važnih informacija.

Leko se na marginama konferencije sastao i s predsjednikom talijanskog zastupničkog doma Gianfrancom Finnijem koji je u prilog prijateljstvu dvaju zemalja istaknuo da će u kontaktima sa svojim europskim kolegama poticati na što bržu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Crnogorski predsjednik parlamenta Ratko Krivokapić u neformalnom je razgovoru s potpredsjednikom Lekom istaknuo važnost i vrijednost EU-a za zemlje u regiji, te izrazio nadu da ih EU neće razočarati ako ispune sve potrebne kriterije za pridruživanje. Potpredsjednik Hrvatskog sabora prenio je hrvatsko stajalište da svi koji ispune kriterije za ulazak, trebaju i ući u EU.

Potpredsjednik Leko je s izaslanstvom u popodnevnim satima posjetio turistički sajam u Varšavi, na kojem se predstavlja i hrvatski turizam. Kako je istaknuo, ove se godine očekuje više poljskih turista u Hrvatskoj nego lani, kada ih je bilo oko pola milijuna.

Varšavska konferencija nastavlja se u subotu, raspravljat će se i o implikacijama Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj Uniji na parlamente Europske unije. Sudionike očekuje i rasprava o odnosu Parlamenta, javnog mišljenja i medija koji imaju ključnu ulogu u djelovanju parlamentarne demokracije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi