babišev savjet

Češki premijer poručio Trumpu da uvede obvezu nošenja maski

29.03.2020 u 20:24

Bionic
Reading

Češki premijer Andrej Babiš u nedjelju je na Twitteru savjetovao američkom predsjedniku Donald Trumpu da uvede obvezu nošenja maski kako bi obuzdao širenje koronavirusa

'Predsjedniče Trump, pokušajte napasti virus na češki način", napisao je Babiš čije upravljanje zdravstvenom krizom nailazi na kritike u zemlji.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, do sada je u Sjedinjenim Državama službeno prijavljeno blizu 125.000 pozitivnih slučajeva Covida-19, što je rekord u cijelom svijetu.

Od srijede se broj umrlih (2191) udvostručio.

"Nošenje obične platnene maske smanjuje širenje virusa za 80 posto! Češka je uvela obvezu nošenja maski na javnim mjestima za sve građane", dodao je češki premijer, čija zemlja ima 2663 potvrđenih slučajeva koronavirusa, prema posljednjim podacima objavljenima u nedjelju.

Češki premijer nije pojasnio na temelju kojeg znanstvenog istraživanja tvrdi da nošenje platnene maske za 80 posto smanjuje mogućnost zaraze virusom SARS-Cov-2. 

O toj temi dostupno je vrlo malo znanstvenih podataka. U jednom istraživanju iz 2013. o gripi, znanstvenici su naglasili da  "se ručno izrađene maske trebaju koristiti samo kao krajnje sredstvo sprečavanja zaraze", ali da je bolje imati ih nego ne imati nikakvu zaštitu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje nošenje maski zaraženima i onima koji se o njima brinu.

Ali u Kini, vlasti su naredile obvezu nošenja maske na javnim prostorima u Wuhanu, od kuda je krenula epidemija novog koronavirusa.

Početkom mjeseca, Babiševa vlada je bila na udaru kritika zbog nestašice maski, pa su deseci tisuća žena krenule šivati zaštitne maske za 10,7 milijuna stanovnika te zemlje.

Premijer se ispričao i poslao vladine zrakoplove u Kinu po maske i drugu medicinsku opremu.

Ubrzo su stigle reakcije na Babišev tvit.

"Da uveli ste obvezu nošenja maski (kao na Tajavnu), ali nam niste isporučili niti jednu masku (za razliku od Tajvana), napisala je Rezina Dejova.

"Morali smo ih sami sašiti. Ne samo za nas, već i za liječnike, medicinske sestre, starije, djecu i potpune strance", dodala je.

Češka je zatvorila granice, škole i većinu dućana u pokušaju usporavnja širenja virusa.