eu

Češki premijer odbacuje da Višegradske zemlje žele Šefčoviča za predsjednika Europske komisije

28.05.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Češki premijer Andrej Babiš u utorak je rekao da se četiri članice Europske unije iz Višegradske skupine nisu dogovorile da će za predsjednika Europske komisije predložiti Slovaka Maroša Šefčoviča, odbacivši time ranije izvještaje novina iz njegove države

Novine Hospodarske Noviny ranije u utorak su pisale kako će Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska predložiti Šefčoviča za vodstvo Komisije ili za mjesto povjerenika za vanjsku politiku istog tijela, ako ne postane njezin predsjednik.

Babiš je novinarima rekao kako bi Višegradska skupina htjela osigurati jednu od vodećih pozicija u EU-u, no odbacio je da na njoj vide Slovaka, aktualnog potpredsjednika Komisije na odlasku.

52-godišni Šefčovič, obrazovan u Moskvi, potpredsjednik je Komisije od 2009. i trenutno nadgleda energetsku politiku EU-a. Ranije je izrazio ambiciju biti spitzenkandidat socijalista, no u studenom je od toga odustao i podržao Nizozemca Fransa Timmermansa.

U ožujku je izgubio na predsjedničkim izborima u Slovačkoj od liberalne odvjetnice Zuzane Čaputove koja je na vlast došla na valu nezadovoljstva građana zbog korupcije. Šefčovič je imao podršku Smera, lijeve stranke koja dominira slovačkom politikom od 2006. godine.