ODVOJENO GLASANJE

Češka više nije prepreka na putu u EU

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 13:51
  • Objavljeno 26.10.2011 u 11:52
pješčani sat EU HR hrvatska europska unija

pješčani sat EU HR hrvatska europska unija

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Mihaela Maras/tportal.hr

Češki parlament odvojeno će glasati o pristupnom ugovoru Hrvatske i EU-a i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, odlučila je u utorak navečer češka vlada, čime ratificiranje hrvatskog ugovora više nije dovedeno u pitanje

Kako u srijedu javlja austrijska novinska agencija APA, vlada konzervativnog premijera Petra Nečasa prvotno je željela spojiti ta dva glasanja, ali je novom odlukom reagirala na pravila EU-a, po kojima se ta glasanja ne mogu spajati.

Austrijska novinska agencija APA navodi da tom odlukom ratificiranje pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a više nije u opasnosti.

Dulje vremena vodile su se rasprave hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasanje o hrvatskom pristupnom ugovoru i češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine. U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije.

Koalicijska vlada na čelu s Petrom Nečasom, koju čine Građanska demokratska stranka (ODS), TOP 09 i stranka Javne stvari, zalagala se za povezivanje ta dva glasanja, dok su oporbeni socijaldemokrati, iako podupiru hrvatsko pristupanje, bili u načelu protiv čeških izuzeća jer smatraju da bi ona išla nauštrb zaštite socijalnih prava čeških građana.

Češka je potom zatražila mišljenje pravnih stručnjaka da bi utvrdila koje bi bilo najbolje rješenje za tu situaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi