mali broj hospitaliziranih

Češka u četvrtak ima rekordnih 650 novozaraženih

03.09.2020 u 19:05

Bionic
Reading

Češka republika je u četvrtak zabilježila rekordnih 650 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no vlasti poručuju da zdravstveni sustav zbog malog broja hospitaliziranih nije pod pritiskom

Te posljednje brojke, zabilježene u protekla 24 sata, sveukupan broj zaraženih u toj državi od 10,7 milijuna stanovnika podigle su na 25,773.

Češka bilježi 425 smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je manje u usporedbi s drugim državama Europske unije.

U pet dana od 26. kolovoza bilježe se veći brojevi novozaraženih nego bilo kada tijekom prvog vala pandemije.

Češka vlada naglašava kako mali broj pacijenata zaraženih virusom u bolnicama -  srijedu navečer ih je bilo 172, od toga 40 u ozbiljnom stanju – pokazuje da zdravstveni sustav nije pod pritiskom. 

Zaraza se proširila među sportskim timovima zbog čega su otkazane utakmice, ali i među vladinim dužnosnicima. 

Ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček i ministrica rada Jana Malacova u četvrtak su na Twitteru objavili da su u samoizolaciji nakon što su se osobe s kojima su bili u kontaktu pokazale pozitivnima na virus. 

U srijedu je u samoizolaciju otišao ministar zdravlja Adam Vojtech, nakon što je čelnica zavoda za javno zdravstvo Jarmila Razova bila pozitivna na virus, a u izolaciji je i ministar industrije Karel Havliček. 

Češka je bila među prvim državama koja je u ožujku uvela restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa, no brzo ih je ukinula i poručila da više neće uvoditi ograničenja koja će ugušiti gospodarske aktivnosti.