POLITIČKA PAT POZICIJA

Češka pred prijevremenim izborima

08.08.2013 u 18:32

Bionic
Reading

Češke političke stranke približile su se u četvrtak dogovoru o održavanju prijevremenih izbora kako bi se okončala politička pat pozicija u odnosima s predsjednikom države Milošom Zemanom koja je paralizirala donošenje političkih odluka u zemlji u dva posljednja mjeseca, u vrijeme kada se češko gospodarstvo bori za izlazak iz recesije.

Glavne parlamentarne stranke u sukobu su sa Zemanom otkako je u lipnju, protivno njihovim željama, imenovao svog dugogodišnjeg saveznika, ekonomista Jirija Rusnoka, za mandatara nove vlade, pošto se prethodna premijera Petra Nečasa srušila pod teretom afere podmićivanja i prisluškivanja.

Stranke optužuju Zemana, ljevičara koji je početkom godine pobijedio na prvim neposrednim predsjedničkim izborima, da imenovanjem svog saveznika zaobilazi ustavne odredbe i gomila vlast u svojim rukama.

Rusnok je u srijedu izgubio glasovanje o povjerenju u parlamentu. Protiv Rusnoka glasovale su stranke članice prijašnje koalicije desnog centra, konzervativna Demokratska građanska stranke (ODS), liberalno konzervativni TOP 09 i manja stranka LIDEM. Za povjerenje vladi glasovali su socijaldemokrati (ČSSD), komunisti (KSČM) i populistička stranka Javne stvari (VV). Pokazalo se da su u glasanju odlučujući bili glasovi neovisnih zastupnika.

Vlada sada po ustavu mora podnijeti ostavku, a, kako piše Reuters, stranke i s lijevog i s desnog političkog spektra blizu su dogovoru o prijevremenim izborima. Očekuje se da će parlament donijeti odluku o svom raspuštanju sljedeći tjedan. U tom slučaju prijevremeni izbori mogli bi se održati u listopadu. Kada bi se održali danas, na njima bi po anketama uvjerljivo pobijedili oporbeni socijaldemokrati.