teška situacija

Češka i Slovačka uvele su dosad neviđen lockdown: Nema mrdanja osim na posao, ne rade ni sve trgovine, a kazne za kršenje mjera su drakonske

01.03.2021 u 17:28

Bionic
Reading

I dok Hrvatska u popuštanju mjera borbe protiv koronavirusa ide toliko daleko da građani mogu piti kavu na terasama kafića i djeca trenirati sportove u zatvorenom, situacija u Češkoj i Slovačkoj je dramatična: Idu u dosad neviđene verzije zatvaranja

U Češkoj je od ponedjeljka na snazi izvanredno stanje. Oko 30 tisuća policajaca, vojnika i carinika od ponoći je izašlo na ceste i ulice kako bi u iduća četiri tjedna kontrolirali građane poštuju li stroge mjere protiv širenja epidemije koronavirusa. Građani ne smiju izlaziti iz okruga u kojem žive, a čim izađu iz kuće, osim u prirodu kada su sami i kada nema drugih šetača, moraju nositi zaštitne maske i to najmanje vrste FFP2.

Na posao se putuje s nekom vrstom propusnice koje smo i mi u Hrvatskoj imali prilike upoznati. Zatvoreni su i vrtići te kući poslani prvi i drugi razredi osnovnih škola. Otprije ne rade restorani i kafići. Obiteljima je zabranjeno da se posjećuju. Oko 26.000 policajaca, 3800 vojnika i više od 200 carinika imaju pravo na licu mjesta naplatiti kaznu od 400 eura za kršenje mjera dok je u redovnom postupku preko suda kazna dvostruko veća.

Kretanje u Češkoj moguće je unutar okruga, bavljenje rekreacijom dopušteno je izvan naseljenih područja, ljubimce se može izvoditi u šetnju samo navečer, i to maksimalno 500 metara od adrese stanovanja. Prepolovljen je broj otvorenih trgovina koje prodaju osnovne namirnice i potrepštine. Otvorene su i ljekarne, trgovine za kućne ljubimce, benzinske crpke, automehaničarske radionice i cvjećarnice.

Zdravstveni sustav pred pucanjem

Neki građani te stroge mjere jako kritiziraju na društvenim medijima, podsjećajući da toga nije bilo ni u komunizmu. Drugi pak smatraju da nisu dovoljno stroge.

Češka ima jednu od najviših stopa smrtnosti od Covida-19 na svijetu. Zemljom hara britanski soj, detektiran je i južnoafrički, a proces cijepljenja je među najgorima u Europi, i samoj u sličnim problemima. Novo izvanredno stanje uvedeno je u Češkoj nakon što se broj mrtvih popeo gotovo na 20 tisuća, a zdravstveni sustav našao se pred pucanjem jer će bolnice uskoro dosegnuti maksimalno raspoloživ kapacitet kreveta. Sve je to primoralo vladu da zatraži donacije cjepiva od europskih partnera te pomoć u zbrinjavaju pacijenata.

  • +17
Covid u Češkoj Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Češka se prošlog tjedna vratila na čelo liste zemalja s najvećim brojem novozaraženih u Europi, a druga je po broju preminulih na milijun stanovnika. Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), ta država ima 1120 zaraženih na milijun stanovnika u razdoblju od 14 dana, što je daleko ispred Estonije sa 703 i Slovačke s 526. Gora od Češke prema broju umrlih u protekla dva tjedna sa 186 preminulih na milijun stanovnika samo je susjedna Slovačka s 239 preminulih.

Premijer Andrej Babiš istaknuo je da su mjere nužne kako bi se izbjegao kolaps zdravstva i priznao da je djelomično otvaranje prije Božića bilo pogreška. No stručnjaci smatraju da mjere neće dati rezultata dok se ne ograniče kontakti na radnom mjestu, posebno u industriji.

Tek je u ponedjeljak češka vlada počela zahtijevati masovno testiranje zaposlenika na dobrovoljnoj osnovi. Očekivalo se da će ta praksa postati obavezna u tvrtkama s više od 250 radnika. Istovremeno je ministar industrije i trgovine Karel Havlicek označio kao nerealne pozive da se zatvore barem neki pogoni i tvornice.

Covid u Slovačkoj Izvor: AFP / Profimedia / Autor: VLADIMIR SIMICEK

Slovačka je također prisiljena postrožiti mjere zbog rasta broja novozaraženih. Vlada će od 3. ožujka uvesti restriktivne mjere borbe protiv virusa, uključujući one o ograničenju kretanja. Brojke koje bilježe su među najgorima na svijetu. Cilj novih mjera je smanjiti mobilnost ljudi i samim time mogućnost širenja zaraze, spriječiti uvoz novih mutacija te usporiti povećanje broja hospitalizacija u sljedeća tri tjedna.

U Slovačkoj opcija i zatvaranje granica

Od srijede je Slovacima ograničeno kretanje. Od 8 ujutro do 20 sati strogo je specificirano tko može i kamo ići, ovisno o tome ima li osoba negativan test ili nema, ali uglavnom se radi o nužnim stvarima poput kupovine namirnica ili odlaska na posao ili liječniku. Nakon 20 sati do 5 ujutro idućeg dana može se samo na posao i liječniku na hitan pregled. Od 8. ožujka stanovnici će u javni promet ili u dućane moći ući samo sa zaštitnim maskama FFP2.

Predškolski odgoj i niži razredi škola radit će samo za djecu čiji roditelji ne mogu raditi od doma. Osobe pozitivne na Covid-19 neće moći napustiti dom ako ne posjećuju liječnika ili ne idu u ljekarnu. Do sada su mogli kupovati najvažnije ako nisu imali nekoga tko bi to mogao kupiti za njih. Putovanje između okruga zbog izleta u prirodu su zabranjena. Stanovnici Bratislave mogu putovati unutar svoje regije. Isto vrijedi za stanovnike Košica na njihovom području.

Ako te restriktivne mjere ne smanje broj novozaraženih do 21. ožujka, vlada planira još stroža ograničenja kretanja, uključujući zatvaranje tvrtki i granica, prenose lokalni mediji.

Slovačka, država s oko 5,5 milijuna stanovnika, do ove nedjelje imala je ukupno 308 tisuća zaraženih sa 7189 smrtnih slučajeva. Za ilustraciju, Hrvatska, koja ima 4,1 milijun stanovnika, ima 240 tisuća zaraženih i 5449 smrtnih slučajeva.