predsjednički izbori

Češka bira između populista Zemana i nešto umjerenijeg kemičara Drahoša

12.01.2018 u 10:01

Bionic
Reading

Samo tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora Česi u petak ponovno odlaze na birališta kako bi između dva kandidata, populista Miloša Zemana i nešto umjerenog Jirija Drahoša, izabrali predsjednika

Centar za istraživanje javnog mnijenja CVVM procjenjuje kako će Zeman u prvom krugu osvojiti 32 posto, a Drahoš 21,5 posto glasova. Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 26. i 27. siječnja.

U prvom krugu natječe se još sedam kandidata, uključujući bivšeg premijera Mireka Topolaneka, čija je vlada pala u ožujku 2009., u vrijeme dok je Češka predsjedala Europskom unijom. Kandidati su i Michal Horaček, poduzetnik i skladatelj koji se obogatio kladioničarskom tvrtkom, te bivši čelnik Škode Vratislav Kulhanek.

Zeman, koji trenutno vodi prema ispitivanjima javnog mnijenja, populist je kojeg se optužuje da širi strah od muslimana i izbjeglica i koji je jednom prilikom usporedio Europsku uniju s Varšavskim paktom.

Koliko je pak Zeman uvjeren u svoju pobjedu i osvajanje drugog petogodišnjeg mandata, govori i podatak da se njegova predsjednička kampanja uopće ne reklamira na televiziji, a odbio je i sudjelovati u televizijskim sučeljavanjima s ostalim kandidatima. Zeman je svoju kampanju usredotočio na društvene mreže, stoga ga uspoređuju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je itekako aktivan na istim mrežama.

Zemanov glavni protivnik Jiri Drahoš je profesor kemije koji nije pretjerano politički iskusan. Njegovo ime nalazi se na desetak patenata, šest godina vodio je Akademiju znanosti u Pragu, a protivnici su ga prozvali 'destiliranom vodom' – bezbojnim i bezukusnim.

Ukoliko bude ponovno izabran, Zeman će imati moćnog istomišljenika u premijeru Andreju Babišu, populistu i milijarderu koji je preuzeo vlast u prosincu prošle godine i koji je više puta kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njezine politike dobrodošlice prema izbjeglicama.

  • +3
Andrej Babiš Izvor: Reuters / Autor: DAVID W CERNY

Drahoš kao glavni izazivač također se protivi sustavu kvota izbjeglica koji je nazvao 'loše osmišljenom i slabom strategijom' EU-a. No suprotno od Zemana, on podržava uvođenje eura, usprkos tome što je nedavna anketa pokazala kako se tomu protivi 85,2 posto Čeha.

Valja napomenuti da funkcija češkog predsjednika ima većinom ceremonijalne ovlasti, bez formalne političke moći, no njegovi portreti vise u svakoj učionici i on ima velik utjecaj na javno mnijenje.