IGRE POD NAPADOM

Cenzuriran CoD: Black Ops!

04.10.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Baš kada ste mislili da su cenzure u igrama stvar prošlosti, stigla je objava o 'čišćenju' njemačke verzije novog Call of Dutyja

Senzibilni roditelji i pedagozi koji smatraju da nasilne igre djecu treniraju da postanu serijske ubojice učinili su svoje još jednom. Na oduševljenje svih njemačkih igrača (starosti od osam godina naviše), lokalizirana verzija Black Opsa sličit će na PG verziju Millerovog 300!

 

 

BRUSH YOUR TEEETH!

 

 

 

Naime, nakon pregleda kroz danas izdanu listu uklonjenih scena, nismo sigurni trebamo li se smijati ili plakati. Cenzori su, kao što ste očekivali, napravili skoro steriliziranu verziju Black Opsa kirurškim odstranjivanjem nasilnih scena.

 

Tako ćete, primjerice, ako živite u Njemačkoj, biti pošteđeni svake eksplozije koja vodi do trganja udova. Također ćete, da biste mogli igru igrati zajedno s vašim četverogodišnjim sinom, moći i odigrati igru bez scena mučenja, kao i poprilično uznemirujućeg kadra kada vam kolegu pogodi ekvivalent topovske kugle. Konačno, kako bi spasili djecu od sotonizma, iz igre je izbačen čuveni Rolling Stonesov  Sympathy for the Devil. Naravno, tu je još par nedefiniranih tričarija tipa micanje nekonstitucionalnih simbola i nepotrebne količine krvi za slow motiona.

 

Sve u svemu, jasno nam je da neke igre trebaju proći kroz određeno filtriranje kako bi bile pristupačne široj publici (jeftina metoda kojom developeri igru prodaju širem krugu korisnika nego što bi igra trebala imati). Ono što nam nije jasno je količina truda koju su neki ljudi bili spremni uložiti kako bi očuvali ćudoređe. Strašno.

 

 

Black Ops dolazi 9. studenoga 2010. Na svu sreću, barem u Hrvatskoj - bez cenzure.

 

 

 

Black Ops IJU JU!