ŠTRAJK ZBOG ŠTEDNJE

Čelnici EU-a sastanče u paraliziranoj Belgiji

30.01.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Belgija je u ponedjeljak ujutro djelomično paralizirana općim štrajkom, uoči početka sastanka čelnika zemalja Europske unije u Bruxellesu posvećenom rješavanju krize u eurozoni

Štrajk protiv mjera štednje nove belgijske vlade započeo je u ponoć na poziv triju najvećih radničkih sindikata koji su nezadovoljni najavom premijera Elija De Rupa da će smanjivati proračunski deficit novim otpuštanjima, smanjenjem povlastica i povećanjem poreza.

Plan belgijske vlade je smanjenje deficita u 2012. na manje od tri posto domaćega bruto proizvoda, čime bi se ispunili propisi Europske unije i poslala poruka ulagačima da su financije pod kontrolom.

Riječ je o prvom općem štrajku u posljednja dva desetljeća. U potpunosti je obustavljen željeznički promet, autobusi i tramvaji uglavnom ne voze, zatvorene su mnoge škole i trgovine, a prekinuta je i proizvodnja u pogonima Audija i Volva.

Aerodrom Charleroi, glavno uporište Ryanaira i drugih niskobudžetnih zrakoplovnih tvrtki, morao je otkazati sve letove zbog najave sindikata da će blokirati pristupne prometnice.

Na aerodromu u Bruxellesu zasad nema većih problema, iako je United Airlines otkazao dolaske i odlaske prema SAD-u, a indijski Jet Airways, kojemu je Bruxelles matična zračna luka za europske destinacije, preusmjerio je zrakoplove u Amsterdam.

'Neki prijevoznici otkazali su svoje letove na vrijeme... općenito govoreći, mislim da će samo 10 posto letova biti pogođeno', rekao je glasnogovornik aerodroma u Bruxellesu.

Brzi međunarodni vlakovi, poput Eurostara iz Londona i Thalysa iz Pariza, obustavili su promet prema Belgiji još u nedjelju.

'Pogođeni smo ovim razvojem događaja, ali priznajemo pravo na štrajk', rekao je u ponedjeljak Luiz Lopez, sveučilišni profesor iz Brazila, koji nastoji pronaći način da otputuje u London.

U luci Antwerp, drugoj najprometnijoj europskoj luci, zatvoreni su teretni terminali, a u putničkom prometu ima kašnjenja zbog štrajka lučkih radnika.

Posljednji veliki štrajk u Belgiji održan je početkom prosinca prošle godine, kada je došlo do djelomične blokade javnog prijevoza i državnih službi.