summit

Čelnici EU-a nastavljaju summit, nema pomaka u pregovorima o Brexitu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.10.2018 09:56
  • Objavljeno 18.10.2018 u 09:55
Europski parlament

Europski parlament

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Čelnici 28 zemalja članica EU-a u četvrtak će na svom summitu raspravljati o migracijama, sigurnosti, vanjskopolitičkim temama i budućnosti eurozone, a u srijedu su za radnom večerom razgovorali o pregovorima o izlasku Velike Britanije, ali bez ikakvih pomaka

Prije radne večere čelnicima 27 zemalja obratila se britanska premijerka Theresa May, ali nije iznijela nikakav novi prijedlog koji bi omogućio otklanjanje zastoja u progovorima, koji su zapeli na pitanju granice na irskom otoku.

Čelnici 27 zemalja izrazili su puno povjerenje u svog pregovarača Michela Barniera te još jednom potvrdili da su jedinstveni.

Prema suradnicima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, 'čelnici EU-a pozvali su glavnog europskog pregovorača Michela Barniera da nastavi sa svojim naporima kako bi se došlo do sporazuma' i spremni su se ponovno sastati kada Barnier ocijeni da je postignut 'odlučujući napredak'. To znači da se zasad odustaje od već najavljenog izvanrednog summita o Brexitu 17. i 18. studenoga.

Barnier je prije radne večere rekao da mu je potrebno 'puno više vremena i da će sljedećih tjedana nastaviti raditi, mirno i strpljivo'.

Čelnici 28 zemalja u četvrtak raspravljau o migracijama, o prijedlogu jačanja Europske granične i obalne straže na 10 tisuća pripadnika do 2020. godine te o suradnji s afričkim državama kako bi se smanjio migrantski pritisak.

Očekuje se da će čelnici pozvati na tješnju suradnju s afričkim državama iz kojih migranti dolaze te s državama tranzita. Do sada nijedna afrička država nije izrazila spremnost da na njezinom teritoriju bude centar za iskrcavanje migranata.

Također se očekuje da čelnici potvrde održavanje summita EU-a i Arapske lige u veljači sljedeće godine u Kairu.

Na summitu će se razgovorati i o kibernetičkim prijetnjama. Čelnici bi trebali pozvati na uspostavu pravnog temelja za sankcioniranje odgovornih za kibernetičke napade.

U okviru rasprave o vanjskim odnosima, hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će govoriti o stanju u BiH nakon općih izbora u toj zemlji i položaju hrvatskog naroda.

Nakon završetka radnog dijela summita 28-orice usljedit će summit eurozone u inkluzivnom sastavu - svih država članica bez Velike Britanije. Tema je daljnja integracija Ekonomske i monetarne unije, ali se ne očekuju nikakve odluke. EU je najavio daljnje korake u reformi eurozone za summit u prosincu.

Kasnije popodne počinje dvodevni summit Europe i Azije (ASEM), na kojem sudjeluju čelnici iz 51 države, među njima i ruski premijer Dmitrij Medvedev i kineski premijer Li Keqiang.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!