KRIZNI SUMMIT U BRUXELLESU

Čelnici EU-a dogovorili dokapitalizaciju banaka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 22:12
  • Objavljeno 26.10.2011 u 22:04
Zapatero i Sarkozy

Zapatero i Sarkozy

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Čelnici Europske unije postigli su u srijedu navečer dogovor o dokapitalizaciji banaka, prema kojem će one do 30. lipnja sljedeće godine morati osigurati obvezne rezerve u visini od devet posto kapitala visoke kvalitete kako bi se zaštitile od mogućih gubitaka.

Dogovor je postignut na summitu čelnika svih 27 zemalja članica EU-a koji je završen u srijedu navečer, nakon kojeg je 17 čelnika eurozone nastavilo svoj summit.

Do novog kapitala banke bi trebale doći sljedećim redoslijedom: najprije bi same trebala pokušati naći taj novac na financijskom tržištu, ako to ne uspije onda se obraćaju vladama u svojim državama, a zadnja je mogućnost obraćanja europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF).

Zemlje EU-a su se u srpnju dogovorile da pojačaju otpornost banaka i propisale da banke moraju u rezervi imati sedam posto vlastitih sredstava visoke kvalitete do 2019. godine. Međutim, sada se traži devet posto i to ubrzano jer je potrebno osigurati da banke prežive gubitke na grčkim obveznicama.

U izjavi koju su prihvatili čelnici na summitu kaže se da postoji "široki dogovor" o potrebi udjela kapitala najviše kvalitete u visini od devet posto (Core Tier 1). To se treba postići do 30. lipnja 2012. godine.

Kapital najviše kvalitete jest kapital koji banke moraju imati u gotovini ili u instrumentima koji se mogu vrlo brzo pretvoriti u gotovinu.

"Mjere za povratak povjerenja u bankarski sektor nužne su i hitno potrebne", kaže se u izjavi čelnika. One trebaju osigurati srednjoročno financiranje banaka kako bi se izbjegao kreditni slom i sačuvao dotok kredita realnom gospodarstvu.

U izjavi se ne spominje iznos u kojem bi se banke trebale dokapitalizirati, dok se neslužbeno govori da je riječ o 108 milijardi eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!