U HRVATSKOJ OD 18 SATI

Čeka nas najveći globalni prosvjed u povijesti

15.10.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Globalni prosvjed protiv korporacije pohlepe, koji je za danas najavljen u više od 950 gradova u 82 zemlje svijeta, trebao bi biti najveći koordinirani masovni izlazak građana na ulice u povijesti. Ovisno o lokaciji, deseci tisuća prosvjednika ili tek nekolicina njih poručit će vladama i bankarima koje političari opslužuju da nisu potrošna roba. Prosvjedi na trgovima hrvatskih gradova započinju u 18 sati, a najviše ljudi očekuje se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Inspiriran prosvjedom Okupirajte Wall Street, čiji korijeni pak sežu u masovne demonstracije na kairskom trgu Tahrir i madridskom Puerta del Sol, globalni ustanak započeo je jutros na Novom Zelandu, gdje se na središnjem gradskom trgu Aucklanda okupilo oko tri tisuće prosvjednika.

Tijekom dana, prosvjedna groznica širit će se globusom i najžešće protresti svjetska financijska središta - London, Frankfurt, Washington i New York - a posljednja destinacija bit će Aljaska.

Bez jedinstvene liste zahtjeva, prosvjednici dijele uvjerenje da najbogatiji građani svijeta - pohlepna i korumpirana elita na čelu s bankarima – moraju preuzeti odgovornost za sve teži položaj preostalih 99 posto stanovništva i odriješiti kesu za rješavanje gospodarske krize. Uvjereni su i da izabrane vlade nemaju sluha za osiromašene mase, koje grcaju u sve većim dugovima i životare u strahu od neizvjesne budućnosti.

'Nismo potrošna roba u rukama političara i bankara koji nas ne predstavljaju', proklamira stranica United for #GlobalChange, uz poziv građanima svijeta da je došlo vrijeme za akciju: mirnim prosvjedima mnogi se nadaju ostvariti širi politički utjecaj, poput buđenja birača u bogatim zemljama, čije elite gomilaju sve veće bogatstvo.

Prijedlozi objavljeni na stranici United for #GlobalChange ('prostor je otvoren vašim idejama za revoluciju') variraju od kolektivnog presijecanja kreditnih kartica, do korištenja tehnologije u uspostavi besplatnog obrazovanja. Naoko utopijske ideje javile su se nakon uspjeha Arapskog proljeća, a temelje se na vjerovanju da mirni masovni prosvjedi, uz pomoć novih tehnologija, mogu potaknuti stvarne političke i društvene promjene.

Teško je, međutim, prognozirati što će se događati na gradskim trgovima u subotu. Najveći odaziv očekuje se tamo gdje su uvjeti sazreli – prvenstveno u gradovima tzv. razvijene demokracije i posrnulih zemalja eurozone.

Talijanska policija priprema se za suočavanje s desetinama tisuća prosvjednika u Rimu, gdje će se građani okupiti kako bi izrazili nezadovoljstvo strogim mjerama štednje koje uvodi vlada premijera Silvija Berlusconija. Organizatori prosvjeda, koji počinje u 14 sati na Trgu Republike i kreće prema Trgu San Giovanni, pozivaju građane da se opskrbe šatorima i ostanu na ulicama do kada bude trebalo. I Milano 'ključa': u petak su studenti prosvjedovali u bankarskom sjedištu Milana, a prošlog tjedna zabilježen je napad na milansku podružnicu banke Goldman Sachs.

'Ovo je samo početak'

Najnezahvalnije prognoze tiču se Grčke: pitanje je jesu li građani nakon niza masovnih okupljanja u posljednjim mjesecima spremni na još jedan veliki prosvjed ili će zamor i osjećaj beskorisnosti rezultirati malobrojnim izlaskom na ulice.

Održavanje masovnog prosvjeda potvrđeno je na glavnom trgu u Madridu, gdje će se Španjolci pridružiti tisućama mladih i ogorčenih sugrađana koji se već tjednima izmjenjuju kampirajući u srcu grada. Najavljeni su prosvjedi u čak 60 španjolskih gradova, a policija će najviše posla imati u Barceloni, Valenciji i Sevilli.

Najveći prosvjedi u Njemačkoj, gdje su osjećaji oko pomoći prezaduženim zemljama eurozone podijeljeni, očekuju se u financijskom sjedištu Frankfurtu, pri čemu najmanje 400 aktivista pokreta Okupirajmo Frankfurt želi sudjelovati u pohodu na Europsku središnju banku. Nijemci će, inače, izaći na ulice u gotovo 50 gradova, a u Berlinu su prosvjedi organizirani na dvjema lokacijama.

U Britaniji, pokret pod nazivom Occupy London Stock Exchange, opetovano naglašava da ne planira uistinu okupirati burzu, izvještava Reuters. To bi trebalo obeshrabriti nasilju sklone pojedince od ponavljanja scenarija koje je ove godine već obilježilo londonske antikapitalističke marševe i prosvjede protiv mjera štednje u drugim europskim prijestolnicama.

Koordinatori prosvjeda putem društvenih mreža poručuju da okupljanja diljem svijeta moraju proteći u miru te se prosvjednicima savjetuje da sa sobom ponesu samo 'slobodoumni duh, vreću za spavanje, hranu i toplu odjeću'. Kampiranje se ne naplaćuje.