BIZARNA SITUACIJA

Čehok još uvijek ne zna istražuje li ga USKOK

20.08.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na Špancirfestu se prvi put pojavio na javnom događanju otkada je prije tjedan dana prekinuo godišnji odmor, ali pitanje je li protiv njega otvorena istraga ili nije i dalje je bez jasnog odgovora

Dok je još bio na godišnjem odmoru na Ugljanu, Čehok je tvrdio da o otvaranju istrage ništa ne zna, odnosno da bi mu za to najprije trebalo skinuti zastupnički imunitet. Potonje, međutim, nije nužno, kao što se pokazalo u slučaju Rončević, pa se pitanje (ne)otvaranja istrage uistinu opravdano postavlja, tim više što je riječ o gradonačelniku u kojeg su uprte oči građana koji žele znati što se uistinu zbiva.

U nedostatku relevantnih potvrda ili demantija, Varaždinom sve više kruže tvrdnje da je uistinu otvorena istraga u vezi s navodnim pogodovanjem prilikom otkupa zemljišta na Ribnjaku, odnosno Brezju, kao i kod sklapanja ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada. No, prilikom boravka u Panovom ugostiteljskom objektu Kod Đurđe, Čehok nam je na upit je li otvorena istraga rekao samo da se ništa nije promijenilo u odnosu na prije tjedan dana, a zatim se požalio na dio medija čija su izvješća posebno utjecala na obitelj.

Njegov odgovor ne čudi, ali to se ne bi moglo reći i za ponašanje USKOK-a. Naime, ni nakon desetak dana taj specijalan ured Državnog odvjetništva nije potvrdio, ali ni odbacio navode o otvaranju istrage.

S obzirom na praksu USKOK-a i državnih odvjetništava, koji javnost o svojim odlukama izvještavaju na internetskim stranicama, očekivalo bi se da će USKOK tako postupiti i ovom prilikom jer se u protivnom stvara presedana koji bi otvorio nova pitanja oko rada Državnog odvjetništva.

Naime, dok se proteklih tjedana nametnulo pitanje zašto je trebalo proći čak šest godina od kupoprodaje na Ribnjaku da se ta transakcija navodno počne istraživati, kao i što je s ostalim dvojbenim slučajevima koji su kasnije prijavljeni, sada je potpuno nejasno zašto Državno odvjetništvo i USKOK javnost obavještavaju o (ne)otvaranju istraga protiv nekih političara i gradonačelnika, kao što su Zvonimir Mršić i Damir Polančec, a u slučaju Čehoka se šuti ili se daju neodređeni odgovori.