ISPITIVANJE U USKOKU TEK SUTRA

Čehok će noć provesti u pritvoru

09.06.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik i nezavisni saborski zastupnik Ivan Čehok zajedno s istražiteljima USKOK-a na putu je za Zagreb nakon što mu je prethodno Hrvatski sabor skinuo imunitet. Prilikom ulaska u sivu Hondu rekao je okupljenima da nije uhićen. Čehok je odveden je oko 17.30 iz Gradske vijećnice u koju je stigao desetak minuta ranije. U Zagreb je stigao oko 19.30 sati, a ispitan će u USKOK-u biti tek sutra tako da će noć provesti u pritvoru.

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvoro hrvatskih državljana (1965., 1974., 1958. i 1954.) i dvaju trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, stoji na službenim stranicama DORH-a. Riječ je o Čehoku, 1965., Davoru Patafti, 1974, i Narcisi Huljev 1958. godište dok se za osobu rođenu 1954. godine još uvijek ne može sa sigurnošću reći tko je.

Kako se dalje navodi osnovano se sumnja da su se, od svibnja 2008. do svibnja 2011. godine, u Varaždinu, prvookrivljenik, gradonačelnik Varaždina, a do 17. svibnja 2009. i predsjednik Gradskog poglavarstva, drugookrivljenik, predsjednik Uprave i vlasnik dvaju trgovačkih društava Davor Patafta, i četvrtookrivljenica, članica Uprave trgovačkih društava, Narcisa Huljev, povezali u zajedničko djelovanje s namjerom pribavljanja nepripadne imovinske koristi trgovačkim društvima na štetu Grada Varaždina.

Prvookrivljenik je, prema prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom, u više navrata pogodovao njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom, dok je četvrtookrivljenica, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom, od građevinskih vještaka tražila da izrade elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina, koje su trgovačka društva prodavala i mijenjala s Gradom Varaždinom, na način da navedu da je vrijednost zemljišta čiju su procjenu vršili znatno veća od tržišne.

Nakon toga je prvookrivljenik osiguravao da takve procjene budu prihvaćene od nadležnih tijela Grada Varaždina i da se s trgovačkim društvima zaključe ugovori o kupovini i zamjeni zemljišta, što je i realizirano. Na opisani način trgovačkim društvima je pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od najmanje 29.000.000,00 kuna, a za koji iznos je oštećen Grad Varaždin.
Navedenim kaznenim djelima su drugookrivljenik, predsjednik Uprave dvaju trgovačkih društava, i četvrtookrivljenica, članica Uprave trgovačkih društava, trgovačkim društvima, na štetu Grada Varaždina, pribavili nepripadnu dobit u iznosu od najmanje 29.000.000,00 kuna.

Ukratko, Čehok je kao varaždinski gradonačelnik komunalnoj tvrtki lokalnog moćnika Davora Pataftija VIS d.o.o. omogućio monopolistički položaj na području zbrinjavanja komunalnog otpada u Varaždinu, na štetu gradske komunalne tvrtke Varkom.

VIS, kako su pisali mediji, nije imao potrebne dozvole za obavljanje komunalne djelatnosti te je tako počinjena šteta od 20 milijuna eura, koliko bi Varkom trebao izgubiti tijekom pet godina. Grad Varaždin ugovorom se obvezao platiti VIS-u milijun eura, bez obzira na to drži li se ta tvrtka stavki iz ugovora.

Kad je jutros Mandatno-imunitetno povjerenstvo u Saboru jednoglasno predložilo skidanje imuniteta varaždinskom gradonačelniku, policija je Ivana Čehoka odvela iz njegova doma u Varaždinu te mu pretresala gradonačelnički ured i stan, doznaje tportal.

Podsjetimo, Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je Saboru predložilo skidanje imuniteta bivšem HSLS-ovcu Ivanu Čehoku, za kojeg su DORH i USKOK tražili lišavanje slobode te određivanje pritvora i istražnog zatvorazbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

DORH i USKOK svoj su zahtjev Saboru poslali još jučer, a nakon odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva, popodne je zahtjev državnog odvjetništva podržan i u sabornici. Za skidanje imuniteta Čehoku kako bi mogao biti lišen slobode i pritvoren glasalo je 87 zastupnika, jedan je bio suzdržan, dok su HDSSB-ovi Ivan Drmić i Boro Grubišić bili protiv