KUBANSKA RAZGLEDNICA

Castro upitao Benedikta: Što papa radi?

29.03.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI i kubanski revolucionarni čelnik Fidel Castro, obojica osamdesetogodišnjaci, šalili su se u srijedu na kratkom sastanku na temu svojih godina, a onda je Castro upitao: A što papa radi?

Papa i Castro razgovarali su tridesetak minuta u veleposlanstvu Vatikana u Havani, na kraju trodnevna Papina posjeta Kubi. Sveti Otac pozvao je na veću slobodu i jaču ulogu Katoličke crkve u naciji koju vode komunisti.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da su Benedikt XVI (84) i Castro (85) 'razmijenili ideje u vrlo prijateljskom ozračju'.

Castro je 1959. poveo revoluciju i transformirao Kubu u komunističku državu, koju je vodio 49 godina, a 2008. je iz zdravstvenih razloga odstupio s vlasti. Pod njegovom vladavinom Kuba je godinama sebe nazivala ateističkom državom, iako su se odnosi s Crkvom popravili u posljednja dva desetljeća.

Castro je na sastanak s Papom stigao u zelenom Mercedesu SUV, uz veliko osiguranje koje je uključivalo naoružane čuvare. Pri izlasku iz auta pomagala su mu dva suradnika.

'Što papa radi?', upitao je Castro Benedikta. Papa mu je govorio o svojoj zadaći, svojim putovanjima u inozemstvo i svojoj službi Crkvi te istaknuo da je sretan što je na Kubi, gdje je toplo dočekan.

Castro je nosio tamnu Reebokovu trenirku i šal usprkos velikim kubanskim vrućinama, a Papi je kazao da je čitav posjet pratio na televiziji. Dvoje njegove djece predstavljeno je Svetom Ocu.

Castro je prije četiri godine prepustio vlast svom mlađem bratu Raulu, ali i dalje piše kolumne i sastaje se s čelnicima koji dolaze u posjet Kubi. Papi je kazao da većinu vremena provodi čitajući i razmišljajući o stanju u svijetu.

Njegove kolumne mogu se pronaći na internetu i čitaju se na državnoj televiziji. U njima Fidel Castro govori o svojim omiljenim temama - prijetećem Armagedonu, zlu koje donosi potrošačko društvo te kritikama upućenim na račun starog neprijatelja - SAD-a.

Castro je upitao Benedikta i o promjenama u crkvenoj liturgiji te ga zamolio da mu pošalje knjigu koja će mu pomoći u razmišljanju. Papa je rekao da će razmisliti o tome koju će knjigu poslati Castru.

Tema razgovora bila je i situacija u svijetu, a Papa je govorio Castru i o problemima današnjeg društva te odnosima između vjere i razuma.

Castro je prije razgovora kazao da je osjećao veliko poštovanje prema Majci Terezi i Ivanu Pavlu II, s kojim se sastao prije 14 godina na Kubi.

Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II ponovno uveo Božić kao blagdan u zemlji, a Benedikt XVI od njegovog je brata zatražio da vlada razmotri mogućnost da i Uskrs bude blagdan.

Papa i Fidel Castro