APEL

Castro: Obama, ukini blokadu Kube!

14.04.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Dugogodišnji kubanski vođa Fidel Castro zatražio je od predsjednika SAD-a Baracka Obame da prekine blokadu njegove zemlje. On je u svom članku objavljenom na internetu odbacio 'milostinju', čime je aludirao na ukidanje američke zabrane putovanja i transfera novca između dvije zemlje

'Nema ni riječi o blokadi, koja je najokrutnija mjera', napisao je Fidel Castro u članku povodom najavljenog ublažavanja američkih sankcija koje su za Kubu uvedene 1962. godine, prenosi agencija Beta.

Kuba 'ne optužuje Obamu za zločine koje su počinile druge američke vlade' i ne sumnja u 'njegovu iskrenost i želju za promjenu politike i slike SAD-a', istaknuo je Castro.

On je dodao da Kuba shvaća da se Obama 'upustio u tešku borbu da bi bio izabran unatoč višestoljetnim predrasudama' i naveo da je njegov brat Raul Castro iz tih razloga pokazao spremnost na dijalog sa SAD-om 'na osnovu striktnog poštivanja suvereniteta'.

Odluka Washingtona o ublažavanju sankcija za Kubu priopćena je uoči samita američkih država na Trinidadu i Tobagu, gdje latinoamerički predsjednici namjeravaju zatražiti ukidanje američkog embarga.

Kuba, koja je od 1962. isključena iz Organizacije američkih država, nije pozvana da sudjeluje na tim samitima.