'BRANA AMERIČKOM IMPERIJALIZMU'

Castro: Na Kubi ostaje jednopartijski sistem

30.01.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Unatoč pokretanju ekonomskih reformi koje otvaraju vrata privatnom poduzetništvu, na Kubi će i dalje ostati jednopartijski sistem kao 'brana američkom imperijalizmu', najavio je kubanski predsjednik Raul Castro na konferenciji vladajuće Komunističke partije koja je održana proteklog vikenda.

Na temelju iskustava iz duge povijesti borbe za neovisnost i nacionalni suverenitet, Kuba će zadržati jednopartijski sistem umjesto 'demagogije i komercijalizacije politike', jer bi dozvola opozicijskog djelovanja otvorila vrata SAD-u za uplitanje u kubansku politiku, rekao je Castro.

Time je kubanski lider potvrdio da ekonomske reforme, koje će omogućiti Kubancima da se bave malim poduzetništvom te da kupuju i prodaju automobile, neće izazvati političke reforme na karipskom otoku na kojem je Komunistička partija jedina legalna stranka, što je zacementirano i Ustavom od 1976. godine.

No, Castro je ipak najavio neke promjene u političkom sustavu jer bi se kubanskim političarima zadržavanje na funkcijama moglo ograničiti na dva petogodišnja mandata. Te će promjene, međutim, biti uvedene postupno, a za njihovu provedbu potrebne su izmjene Ustava.

Na taj bi način kubanska vlast mogla dobiti nešto "svježe krvi" koja joj je potrebna budući da su sadašnji lideri već u dubokoj starosti - Raul Castro ima 80 godina, njegov potpredsjednik Jose Ramon Machado Ventura 81 godinu, a Fidel Castro, koji se zbog bolesti povukao nakon 49 godina na vlasti, ima već 85 godina.