PENTAGONOVO OBJAŠNJENJE

Carter tvrdi kako su američki specijalci u Siriji isključivo savjetnici

09.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Nedugo nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama dao zeleno svjetlo za raspoređivanje manjeg kontinenta snaga u Siriji, američki ministar obrane Ashton Carter izjavio je danas u intervjuu za televizijsku kuću ABC kako je Pentagon spreman poslati kopnene snage u Siriju 'ako pronađe lokalne partnere u borbi protiv tzv. Islamske države'

'Ako pronađemo dodatne skupine koje su voljne, sposobne i motivirane boriti se protiv ISIL-a, mi ćemo učiniti znatno više nego dosad. Predsjednik je već pokazao želju i volju da učini više, a ja sam spreman podržati ga i savjetovati ga u borbi protiv islamista. No za takvo što morate imati podršku sposobnih lokalnih snaga jer je to ključ za održivu pobjedu', izjavio je Carter u razgovoru za televizijsku kuću koji je održan na palubi nosača aviona USS Theodor Roosevelt koji trenutno plovi Južnokineskim morem

Podsjetimo, Obama je početkom prošlog tjedna donio odluku o slanju 50 pripadnika specijalnih postrojbi u savjetničku misiju koja bi pobunjeničkim snagama na sjeveru Sirije trebala pomagati u razvijanju taktike u borbi protiv ISIL-a.

Pripadnici te savjetodavne misije podijeljeni su u dvije skupine te imaju zadatak procijeniti sigurnosno stanje na terenu te koordinirati daljnje akcije s tamošnjim lokalnim snagama.

'Ono što rade naši vojnici u Siriji isključivo je povezano sa savjetničkom ulogom i pripremanjem lokalnih snaga, većinom Kurda, za borbu protiv ISIL-a. Stoga, naša mala ali elitna skupina ima zadatak motivirati sposobne snaga ne terenu, ali i prikupiti što više obavještajnih podatak s terena. To je čitava strategija. Moramo i hoćemo pobijediti ISIL. Srce ISIL-a je u Siriji i Iraku', kazao je američki ministar obrane.

Vojni analitičari američke televizijske kuće ABC upozorili su pak Cartera kako okolnosti na terenu mogu prisiliti američke vojnike da iz savjetodavne vrlo brzu prijeđu u obrambenu i borbenu ulogu podsjetivši kako je prošlog tjedna u Iraku poginuo stožerni narednik Joshua L. Wheeler. Carter je pak Wheelerovu pogibiju opisao kao herojski čin.

'Wheelerov zadatak nije bio predvoditi napad, već samo dati podršku. No kada je vidio kako bi napad mogao biti slomljen, herojski se uključio u akciju. Iako njegov zadatak primarno nije bio izravno sudjelovati u borbenoj misiji, uskočio je kako bi pomogao našim saveznicima na terenu te pokazao iznimnu hrabrost', zaključio je Carter.

U Pentagonu, unatoč kritikama javnosti zbog slanja američkih vojnika u Siriju, ponavljaju kako će savjetodavna operacija u toj ratom poharanoj zemlji biti uskog opsega te neće nalikovati na velike vojne operacije poput onih u Iraku i Afganistanu