ANTIRECESIJSKE MJERE

Caritas želi koncesiju na dalmatinski krš

03.04.2009 u 09:38

Bionic
Reading

Caritas Hvarske biskupije kao jednu od crkvenih antirecesijskih mjera predlaže oplemenjivanje dalmatinskog krša i njegovo pretvaranje u maslinike koje bi obrađivale zainteresirane socijalno ugrožene obitelji

Kako pojašnjava ravnatelj hvarskog Caritasa Franjo Barčot, područje krša, koje je sada u nadležnosti Ministarstva šuma, moglo bi se dodijeliti Caritasu na koncesiju, a oni bi potom zemljište dali socijalno ugroženim obiteljima koje se žele baviti maslinarstvom, piše Slobodna Dalmacija.

'Još ne znamo točno o kojoj se površini zemljišta radi. To je krš, makija, koja često stradava u požarima. Projekt koji predlažemo mogao bi se isplatiti već za četiri godine', tvrdi Franjo Barčot.

Pretvaranje krša u maslinike samo je jedan od prijedloga antirecesijskih mjera koje užurbano priprema Hrvatski Caritas i biskupijski Caritasi svih hrvatskih (nad)biskupija, čiji su se predstavnici u četvrtak sastali u Zagrebu.

Crkveni Caritasi su, naime, kako pojašnjava ravnatelj Hrvatskog Caritasa velečasni Ivan Milovčić, u ovim kriznim vremenima odlučili pojačati postojeće aktivnosti u borbi protiv krize, kako bi pomogli sve većim potrebama osiromašenog stanovništva.

Potrebe Caritasa u zadnja su tri mjeseca, naime, porasle za 20 posto, a najveći udar očekuju krajem ove i početkom iduće godine. Među mjerama koje namjeravaju provesti su osnivanje Caritasa u svim župama tamo gdje ih dosad nije bilo, otvaranje SOS trgovina, zasad u Zagrebu, Splitu i Koprivnici, pojačan rad pučkih kuhinja i obiteljskih savjetovališta te produženje akcija poput božićne 'Za tisuću radosti' na cijelu godinu.

'U toj akciji sudjeluju donatori, kojima sada širom otvaramo vrata i pozivamo ih da novac uplaćuju tijekom cijele godine, a mi ćemo njime pomagati najugroženije obitelji', prenosi velečasni Milovčić.

Splitski Caritas namjerava otvoriti trgovinu rabljene odjeće po cijeni od pet do 10 kuna po komadu. Šibenski Caritas pomaže pojedinima da plate koji račun struje ili vode, a zagrebački Caritas planira otvaranje SOS trgovine u Zagrebu.