HUMANITARNA AKCIJA

Caritas prikupio 150.000 kuna za stradale u Japanu

24.03.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatski Caritas uputio je 150.000 kuna novčane pomoći prikupljene u Hrvatskoj za stradale od potresa i tsunamija u Japanu.

Novac, namijenjen psihosocijalnoj pomoći najugroženijima, starijima, bolesnima, invalidima i siročadi, bit će poslan Japanskom Caritasu preko Međunarodnog Caritasa koji koordinira akciju među svojim članicama, kako bi se što djelotvornije odgovorilo na potrebe za pomoći u Japanu.

Hrvatski Caritas izvijestio je da ravnatelj Japanskog Caritasa Daisuke Narui izvješćuje kako su uvjeti za život u područjima pogođenim potresom i tsunamijem dramatični jer je sve manje hrane, vode, goriva i loživa ulja, a onima koje su potres i tsunami pretvorili u beskućnike pridružuju se i drugi, evakuirani iz područja opasnosti od nuklearne elektrane.

Mnoge župe u Japanu stavile su svoje prostore na raspolaganje beskućnicima, a najpogođenija pokrajina i biskupija Sendai postala je središnje mjesto odakle Caritas koordinira rad svih katoličkih mreža uključenih u pomoć. Caritas dijeli hranu i pokrivače, uključuje svoje dobrovoljce u izravno pomaganje preživjelima, osobito ugroženim skupinama kao što su starci, bolesnici, invalidi i siročad. Stoga traži veći broj psihologa, socijalnih radnika i terapeuta kako bi se žrtvama pružila psiho-socijalna pomoć, kaže se u priopćenju.

'Nakon prvog tjedna, kad se uglavnom nastojalo preživjeti, sada vidimo kako se preživjeli bore s možda i većim izazovom - traumom, očajem i usamljenosti. Zato ne smijemo ljude ostaviti same. Ohrabruje nas što je spremnost na pomaganje nevjerojatno velika. Mnogi koji dolaze u Caritas iz drugih biskupija pitaju kako mogu pomoći, a među njima su brojni mladi - što je velik znak nade', izvijestio je ravnatelj Japanskog Caritasa Narui, a prenosi Hrvatski Caritas.

Hrvatski Caritas i nadalje poziva građane i tvrtke da se uključe u nacionalnu akciju pomoći, pokrenutu odlukom hrvatskih biskupa: uplatom na žiro-račun HC-a kod PBZ 2340009-1100080340, poziv na br. 143, pozivom na 060 9010 (cijena poziva 6,15 kuna, PDV uključen); online uplatama na www.caritas.hr i novčanom pomoći u svakoj župi, s napomenom: za stradale u Japanu, stoji u priopćenju Hrvatskog Caritasa.