KONTROLA U CIJELOJ ZEMLJI

Carinici postaju prvi borci protiv sive ekonomije

04.04.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predložio je Vladi novi Zakon o carinskoj službi govoreći da će hrvatski građani ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja najveće promjene vidjeti upravo u toj službi. Kontrola se s granica seli na teritorij cijele zemlje

'U ovom zakonu definiramo drukčije nadležnosti, organizaciju i vrlo jasna prava, obaveze i odgovornosti službenika. Oko ove organizacije smo dugo razgovarali s MUP-om, Ministarstvom pravosuđa i ostalim ministarstvima jer je važno da ovakav ustroj bude prihvaćen od svih', rekao je Slavko Linić na sjednici Vlade.

Carina će od ulaska u EU štititi ne samo granice kad je u pitanju prijevoz roba, nego će obavljati i vrlo važnu ulogu fiskalne (porezne) kontrole. To znači da će njihova glavna uloga biti bitka protiv 'sive ekonomije', krijumčarenja, pranja novca i ostalih kažnjivih ponašanja. 'Kad je u pitanju plaćanje PDV-a, značajnija je uloga Carine u nadzoru fiskalne discipline, i to ne samo za Hrvatsku, nego i za Europsku uniju', rekao je Linić.

Nove uloge nose i novu organizaciju. Linić je objasnio da će Carina imati četiri nova područna ureda u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, zatim 18 carinskih ureda i deset graničnih ureda. 'Na tim mjestima organiziramo nadzor i fiskalnu kontrolu, bitku protiv sive ekonomije gdje Carinu s graničnih prostora širimo i na otvorene prostore po cijeloj Hrvatskoj', rekao je Linić.