NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Cameron u misiji povrata ovlasti iz Bruxellesa

11.05.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Ohrabren iznenadnom i uvjerljivom izbornom pobjedom, britanski premijer David Cameron u ponedjeljak će imenovati svoj novi kabinet, a sastat će se i sa zastupnicima svoje konzervativne stranke koji žele čuti kako on kani vratiti neke ovlasti predane Europskoj uniji.

Cameron je u četvrtak pobijedio na britanskim parlamentarnim izborima, osvojivši dvanaest zastupničkih mjesta više od svih ostalih stranaka zajedno pa će sad moći vladati sam, nakon četverogodišnje koalicije s liberalnim demokratima. Obećao je da će ponovno pregovarati o odnosu Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om i zatim 2017. sazvati referendum o ostanku u Uniji, a ta će odluka imati dalekosežan utjecaj na trgovinu, ulaganje i položaj Britanije u svijetu.

No u vlastitoj stranci Cameron je suočen sa snažnom skupinom skeptika koji preziru sve što smatraju prevelikim utjecajem bruxelleske birokracije i voljni su prihvatiti isključivo izlazak uz EU-a. Posljednja konzervativna vlada koja je vladala sama uz malu većinu, a i ta je bila veća od Cameronove danas, bila je vlada Johna Majora a potkopali su je euroskeptici iz vlastitih redova.

Zato četiri dana nakon izborne pobjede Cameron može očekivati srdačan doček konzervativnih zastupnika, ali znat će na Majorovu primjeru da medeni mjesec ne traje dugo.

Cameronova konzervativna stranka ubilježila je nevjerojatnu izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim u četvrtak, bacivši u vjetar predizborne ankete koje su predviđale najneizvjesnije izbore u nekoliko desetljeća i ostavivši svoje glavne političke protivnike, Laburističku stranku, ponižene i u šoku.

Umjesto da se u 'podijeljenom' parlamentu, kako su najavljivale sve prognoze, s predsjednikom laburista Edom Milibandon 'cjenka' oko svake bitnije odluke, Cameron će u petogodišnjema mandatu imati priliku pokazati koliko je snažan političar jer će, zahvaljujući 331 zastupniku, od ukupno 650 koliko ih sjedi u parlamentu, samostalno odlučivati o svemu.