KRENUO PROGRAM 'ZDRAV ZA 5'

Čak šest posto osnovnoškolaca probalo ecstasy!?

04.10.2013 u 16:19

Bionic
Reading

MUP je u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša započeo s programom 'Zdrav za 5' u namjeri da mlade ljude, prvenstveno učenike osmih razreda osnovne škole i prvog srednje, upozna s opasnostima koje uzrokuje alkohol, droga i kocka

U osnovnoj školi Vrgorac, koja je na kraju prošle školske godine bila poprište nemilog incidenta kada je roditelj izudarao nastavnicu, MUP Splitsko dalmatinske županije održao je prvo predavanje projekta 'Zdrav za 5'.

Doktorica Branka Jurčević-Zidar
iz Zavoda za javno zdravstvo Split i Policijski inspektor zadužen za maloljetničku delikvenciju, Zoran Radonić, upoznali su vrgoračke osnovnoškolce s opasnostima i posljedicama konzumiranja alkohola i opojnih sredstava koje su po provedenim anketama u splitskoj dalmatinskoj županiji uzela maha.

Doktorica Zidar iznijela je podatke kako je 77 posto anketiranih osnovnoškolaca probalo alkohol, kako je 38 posto njih sudjelovalo u 'bing drinkingu', brzom opijanju, te navela kako je 10 posto učenika probalo marihuanu, a šest posto ecstasy.

Poražavajući podaci anketiranih 14-godišnjaka u Dalmaciji nadopunjeni su i podatkom da čak 20 posto osmaša kocka i uplaćuje kladionicu, što je i više nego dovoljno podataka da Zdravstvene ustanove s MUP-om i ministarstvo okoliša krenu u edukaciju i upoznavanje mladih ljudi s štetnim posljedicama koje takav način življenja donosi.

Djelatnici MUP-a upoznali su učenike s kazneno-pravnim posljedicama koje nastaju nakon ekscesa prouzrokovanih partijanjima i kako često vikend opijanja završavaju u policijskim postajama, a potom i na sudovima, a na kraju i u Kazneno popravnim domovima.

Kako je naveo Radonić, cilj ovoga projekta je aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnost i aktivno mijenjanja stavova o nužnosti zaštiti okoliša i prirode te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja.

Hoće li Projekt Zdrav za 5 polučiti rezultate, vidjet ćemo za par godina kada će današnji osnovnoškolci biti anketirani kao maturanti, a među njima je po anketi iz 2011.godine čak 50-60 posto ispitanih probalo marihuanu prije nego što su maturirali.