DOK NAROD GLADUJE

Čak 90 multimilijunaša živi u BiH

24.02.2014 u 11:58

Bionic
Reading

Iako se Bosna i Hercegovina suočava s najdubljom ekonomskom i društvenom krizom od rata naovamo, u posljednjih 12 mjeseci zemlja je dobila pet novih multimilijunaša čije je bogatstvo procijenjeno na kapital veći od 30 milijuna dolara. Sada u toj zemlji živi čak 90 multimilijunaša.

Ovi podaci banjalučkim 'Nezavisnim novinama' su potvrđeni iz međunarodne tvrtke 'Wealth-X', specijalizirane za prikupljanje informacija o superbogatašima u cijelom svijetu.
'U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara', potvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija u singapurskom sjedištu kompanije "Wealth-X".

Kao što su skrivena imena ovih superbogataša, isto tako je nepoznat i način na koji su stekli svoje enormno bogatstvo u vrijeme kada je većina bh. stanovništva ušla u ekstremno siromaštvo i bori se s osnovnim egzistencijalnim problemima. Za Igora Gavrana, ekonomskog analitičara, ovi podaci su iznenađujući, iako, kako kaže, ne čudi da se pojedinci zbog ovakve situacije u BiH ekstremno bogate.
'To je tipično za države poput BiH, sa poludemokratskim i nedemokratskim sustavima. Ekstremno bogatih je sve više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način', ističe Gavran.

On izražava bojazan da je među 90 multimilijunaša u BiH najmanje onih koji se bave proizvodnjom i stvaranjem novih vrijednosti. 'Pretpostavljam da najveći dio njih svojim bogatstvom uopće ne doprinosi ekonomskom razvoju zemlje', zaključuje Gavran. Prema metodologiji rada "Wealth-X", svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. To podrazumijeva gotovinu, nekretnine, umjetnine, zrakoplove, helikoptere i luksuzne automobile, ali i dionice.

Zanimljivo je da je u BiH sa 2012. na 2013. godinu broj superbogataša porastao sa 65 na 85, a ukupna imovina sa osam na devet milijardi dolara. U istom razdoblju stopa rasta broja superbogataša i njihovog kapitala bila je 30,2 posto, što je bilo daleko najviše u Europi (druga najviša bila je u Luksemburgu, 9,4 posto).  Na ovaj način BiH je došla 'na korak' do Srbije, koja u ovom trenutku ima 100 superbogataša (29. mjesto u Europi), dok je vodeća u regiji Hrvatska, sa 280 multimilijunaša, i zauzima 23. mjesto na Starom kontinentu.

Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslavenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.
Zemlja s najviše multimilijunaša je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća Švicarska.