KAVANSKI ĐIR

Caffe bar Trocadero

03.04.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Za nekoga dobro čuvana tajna, za drugoga opće mjesto. Tako bi se najkraće mogao opisati ovaj kafić u lijepom parku između Dalmatinske ulice i Ilice

Oni koji prvi put dođu, redovito se oduševe i procijene da je to idealno mjesto na koje mogu doći na kavu i čitati knjigu u miru, a oni koji su tu već bili, samo sumnjičavo dignu obrvu jer znaju kakvu je graju zadnji put digao prijateljev petogodišnjak kada je posumnjao da mu je netko maznuo njegov omiljeni autić iz pješčanika. Još kada su mu pridružili ostali malodobni hahari, svaki u potrazi za svojom pravicom, buka je bila tolika da bi samo netko tko već mjesecima nije promijenio baterije u slušnom aparatu ovo mogao smatrati mirnim mjestom.

Mnogo više od ostalih, ovo je mjesto koje svoje lice mijenja ovisno o dobu dana i o poziciji tog istog dana u tjednu, ali o tome nešto više kasnije.

Cijene

Prosjek. Kava s mlijekom je osam kuna, čaj je kunu manje, ali ako ga želite popiti s medom ili s limunom, onda je isto osam. Želite li ga pak i s limunom i s medom, onda je čak devet. Na sve su varijante mislili, proračunatih li kapitalista! Kola je 13, decilitar vina sedam baš kao i pelinkovac, veliko točeno pivo je 13, a ponuda onih u boci je dosta dobra, od klasika kao što su Ožujsko (13 kuna pola litre) i Karlovačko (isto toliko) preko Velebitskog (15) pa sve do Kasačkog (0,3 je 13). U cjeniku su svoje mjesto pronašli i gemišt (10 ako je sa šiponom, a 12 ako je s graševinom) i škropec koji stoji sedam kuna.

Interijer

Tu se nema što opisivati. Ne, zbilja, nije nikakva stilska figura – tu se doista nema što opisivati! Čitav se interijer sastoji od jedne nagužvane prostorije s tri ili četiri stola na koja je nadodana još jedna, veća, uređena po principu 'imati kafić je imati prostor u koji se mogu staviti stolovi i stolci', a u koju je stao još i stol za biljar. I to je to. Nikakvih posebnosti, nikakvih umjetničkih djela ili maštovitih dizajnerskih rješenja koja bi vas tu privukla čak i unatoč prosječnosti kave.

No, eksterijer je divan. Velika terasa u parku, nekoliko živih stabala koja rade prirodan hlad i sasvim dovoljno prostora za organizirati proslavu desetgodišnjicu mature čitave generacije (ako niste od onih koji se za takve svečane prilike zamaraju trivijalnostima kao što su topli obroci i ugođaj koji bi podrazumijevao formalni dress code).

Ovdje hrane nema, ta riječ je o običnoj birtiji, ali pića će vjerojatno biti dovoljno za sve, a ostanete li trijezni, vašoj se kravati ne bi trebalo dogoditi ništa strašno, ali skupe cipele ipak ostavite doma jer ovdje je tlo puno pijeska i prašine koji imaju nezgodnu naviku da se najbolje lijepe baš na najfiniju kožu. Ili na onu koja je najviše plaćena.

Usluga

Solidna. Konobari su brzi, ali i namrgođeni. Nekako kao da nisu najsretniji time što su ih životne okolnosti dovele do toga da rade taj posao. I, da, slijepo vjeruju računima, pa ih pozorno skupljajte ako ste vi i vaše društvo popili više od jedne runde. Odnese li vam ugodni proljetni povjetarac jedan račun prema nepreglednim prostranstvima dječjeg igrališta, nikakve vam oratorske sposobnosti neće pomoći da uvjerite konobara da se na tom odbjeglom papiriću bilo samo jedno malo pivo, a ne boca votke s listićima osamnaest karatnog zlata.

Klijentela

Roditelji s malom djecom. Roditelji pijuckaju, djeca se igraju u pješčaniku, penju se po penjalicama, njišu se na njihaljkama. Napucavaju loptu. Viču. Voze bicikle i tricikle. Trče okolo. Gađaju se pješčanim bombama.

Osim roditelja, zatekne se tu i poneki lokalni umirovljenik (uglavnom u jutarnjim satima) koji je došao pročitati novine, pa i skupina mladića u najboljim godinama koji su čitavo prijepodne proveli za obližnjim stolom za stolni tenis, pa su došli po nužnu tekuću okrepu. U predvečerje, iznenada, kada se onaj oblak ni od koga iz dubine gledan već pretopi u sveopći mrak koji polako osvaja horizont i kada se roditelji polako skupljaju umornu dječicu koja su satima haračila po igralištu, ova birtija doživi onaj jedan divan trenutak prave, istinske ljepote.

Odjednom postane tiho i mirno, nestane buke i prašina se slegne pa shvatite da drveće iz parka zaista miriše i može vam se, na tren, učiniti da čitav svijet uživa onako kako vi uživate.

Sanitarije

Gotovo nezamislivo skučene, svedene na dječju mjeru, ali osim tog manjka prostora nemaju neki važniji nedostatak. Ima i sapuna i papira, ali umivaonici su toliko maleni i slavina je tako blizu keramici da je najmudrije prati ruke jednu po jednu.

Na vratima WC-a je natpis: 'Malodobnoj djeci zabranjen ulazak u toalet bez pratnje roditelja!' Ne znam što ih je ponukalo da stave ovo upozorenje, ali i ne želim znati.

Posebna prednost

Izvanredna lokacija. Uvijek ima mjesta. Nerazvikanost.

Posebni nedostatak

Često je dosta bučno. Stolci nisu previše udobni. Konobari nisu previše uljudni. Ekipa zagriženih kartaša koja se ponekada okuplja za onim stolom u kutu imala je i fazu kada nije svaku bačenu kartu pratila masnom psovkom i glasnim podrigivanjem.

Napomena

U blizini je i košarkaško igralište, pa i roditelji s malo većom djecom mogu ovdje doći na kavu bez straha da će im potomci za loptom otrčati na cestu.

Summa summarum

Ovisno o tome u koje vrijeme dođete i u kakvom stanju zateknete ovaj kafić, vaš će prvi sud o njemu biti drukčiji. Ako subotom ujutro volite piti kavu na miru, tu nemate što tražiti. Isto želi i gomila roditelja čija djeca postaju zasluženi vladari igrališta i bliže okolice. Radim danom je špica oko četiri, pet, kada roditelji nakon posla dolaze s djecom, to isto nije pravo vrijeme. Jutra su dobra, večeri isto.

Kada bi se na terasu mogao primijeniti ijedan epitet pozitivnog predznaka osim 'velika' i 'prostrana', kada bi je se barem malo dotjeralo, a ne računalo na te prirodne prednosti lokacije usred parka, dodijelio bih ovom kafiću i mnogo više od sedam jer, zaista, nedostaje takvih mjesta.