NAPETO U KOALICIJI

Čačićev pomoćnik Lorencin našao se na dva vruća stolca

16.08.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Savjet IDS-a u utorak, 14. kolovoza, najavio je referendum o pitanju energenata buduće Plomin 3. S obzirom da je IDS član vladajuće koalicije čiji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić smatra da je propitivanje vrste energenata sada suvišno, ova inicijativa zazvučala je kao potres u koaliciji. SDP je putem neimenovanog izvora poručio preko Večernjeg lista da je referendum 'Jakovčićeva figa u džepu', a HNS-ova zastupnica Nada Turina nazvala je potez politikantskim. Činjenica jest da se IDS-ov visoki kadar Lorencin našao u vrlo nezgodno podvojenoj funkciji: sjedi i u Čačićevom ministarstvu i na čelu IDS-ova savjeta

Na nedavnom Savjetu IDS-a, koji uključuje potpredsjednike stranke, članovePredsjedništva te predsjednike gradskih, općinskih i zajednica podružnica, najavljenje referendum o pitanju energenata buduće TE Plomin 3. Riječ je o strateškom projektuVlade, koji bi trebao za pogonsko gorivo koristiti uvezeni ugljen, a poznato je da seIstrani zalažu da to bude plin. Naime, osim ekoloških udruga, na plinu kao energentuinsistira i Istarska županija, u čijim je prostornim planovima upravo plin i predviđenkao energent novog bloka TE Plomin. No, Istrani su tako reći stavljeni pred gotov činjer Studija utjecaja na okoliš je od strane Povjerenstva usvojena, Republika Slovenijaje također dala suglasnost, a i HEP je već objavio natječaje za potencijalne investitore.

U Istarskoj županiji ističu da je u svim županijskim investicijama partner Vlada, a neHEP, no kako je vladajući IDS ujedno i dio na državnoj razini vladajuće Kukurikukoalicije, pitanje energenta novog bloka Plomina moglo bi zakomplicirati odnose.Saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kazala je za Večernji list kakona IDS-ovu inicijativu gleda kao na predizborni 'probni balon' te da ne vjeruje daće na kraju biti referenduma. Tim više što je Darko Lorencin, pomoćnik ministragospodarstva i direktor Agencije za konkurentnost i investicije, kako navodi HNS-ovazastupnica, sudjelovao u svim sastancima o Plominu. Dodajmo tome da je Lorencintakođer i predsjedavao Savjetu IDS-a na kojem je iniciran Referendum.

Saborski zastupnik Damir Kajin podsjeća da je za Plomin 2 Skupština Istarskežupanije '96. godine organizirala referendum, no tadašnja Vlada ga je zabranila.'I tada su se ljudi vezani uz ministarstva pitali da li će ostati na poslu. Mnogima jepao kamen sa srca kad je bio zabranjen. No, za razliku od tada, ova Vlada je punobliže narodu i poznaje prilike, i siguran sam da referendum neće zabraniti', kažeKajin. Dodaje da je prije dva dana o tome razgovarao i s predsjednikom IvomJosipovićem, te da nije imao dojam da će se nešto zabranjivati. No, napominje Kajin,hoće li referendum uspjeti ili ne, odgovornost je na Jakovčiću i onima koji ga buduprovodili.

Naime, odluku o raspisivanju referenduma donosi Županijska skupština, a osimizglasavanja u Skupštini IŽ, važno je i da li će se referendum provoditi na područjucijele Istre ili samo na području Labinštine.'Moj prijedlog na Savjetu IDS-a je bio da se s referendumom ide samo na područjuLabinštine. Svjestan sam da bi tad referendum prošao jer Labinština je direktnopogođena tim problemom, oni su životno motivirani. Nitko nije protiv investicija,ali svi Istrijani su protiv energenta. I ja ću na referendumu glasati za plin, ali da bireferendum uspio, treba izići 50 posto + 1 građanin. Tehnički je to teško izvedivo,ako znamo da je na referendum o ulasku Hrvatske u EU u Istri izašlo 49 postostanovništva, kad su izbori za lokalnu samoupravu izlazi u prosjeku 50 posto, a naizbore za mjesne odbore oko 20 posto građana', kaže IDS-ov potpredsjednik i saborskizastupnik.

Slaže se da nije uobičajeno da netko tko je dio vladajuće koalicije ide sreferendumom, no kaže da su isto tako i svi u koaliciji znali da prostorno-planskadokumentacija Istarske županije predviđa plin, a ne ugljen. 'Može biti onih koji ćereći: vlada šumom, a dio vladajuće koalicije drumom. Sve ću napraviti da referendumprođe, ali neću ništa napraviti iza leđa premijeru Milanoviću', veli Kajin.Kako napominje Kajin, treba što hitnije sazvati Skupštinu Istarske županije. 'To trebabiti relativno brzo jer su natječaji za ponuditelja objavljeni', kaže. No napominje daIDS danas nema onu snagu koju je imao '96. kad se pokretao referendum za Plomin 2.Od 41 jedinice lokalne samouprave IDS nije vladajući u 19, a dok je '96. u Skupštinižupanije imao 35 ruku, danas ima 21 mandat.

Kako smatra, za očekivati je da će SDP i HNS biti protiv referenduma, no Županijskaskupština ga može izglasati, pod pretpostavkom da će raspisivanje referendumapodržati Zeleni Antona Rupnika i vijećnici Ladonje, no druga je stvar hoće li bezSDP-ovih i HNS-ovih birača referendum o energentu novog bloka Plomina u Istriproći. Naime, ako HNS-ovci i SDP-ovci ne izađu, referendum pada u vodu.'Ako izađe manje od 50 posto, referendum jednostavno propada. Iz tog razlogabih bio za to da bude samo na Labinštini, no tu je i pitanje troškova referenduma',kaže član Savjeta i Predsjedništva IDS-a, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.Napominje da je Prostornim planom Istarske županije za TE Plomin 3 predviđenenergent plin te da je čak predviđeno da se podvodno plinovodom poveže Krk sPlominom. 'Trebalo bi se uvažiti mišljenje lokalnog stanovništva ako se već neuvažava stav legalno izabranog tijela jedinice lokalne samouprave', veli Demetlika.

Dodaje da Istrijani nisu skloni nasilju, ali ni ne vole da im se nešto na silunameće. 'Možda to rješenje treba postići za stolom, argumentima. No, politika kao isve u životu su kompromisi', kaže gradonačelnik Labina.SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, za kojeg se šuška da će se kandidirati zagradonačelnika Pule, na pitanje da li se u pogledu TE Plomina 3 istarski SDP i IDSrazilaze u stavovima, veli kako konkretan jasan stav IDS-a o referendumu nema pane može reći. 'Ako građani traže referendum, nemam ništa protiv. Ne znam u kojemsmjeru će ići, jer referendum se može raspisati na više načina', veli Grbin, dodajućida se zalaže za TE na ugljen uz poštivanje strogih ekoloških standarda.