PRAVOSUĐE I POLITIKA

Čačić: Pritvaranje Bandića ima političke konotacije

11.03.2015 u 07:28

Bionic
Reading

Predsjednik Reformista Radimir Čačić u Zadru je komentirao odluku o ponovnom pritvaranju Milana Bandića, s kojim je svojedobno dogovarao i političku suradnju, javlja HRT.

Čačić je komentirao i dvije odluke zagrebačkoga Suda o sudbini Milana Bandića. U istom danu izvanraspravno vijeće je odlučilo kako Bandić može bez ograničenja obnašati dužnost gradonačelnika, dok ga je sudac istrage samo koji sat kasnije poslao u pritvor zbog USKOK-ova proširenja istrage nad njim.

'To govori o svoj tragediji hrvatskoga pravosuđa. O tome govorim godinama. Hrvatsko pravosuđe je nažalost daleko najvažniji, najosjetljiviji i najlošiji institucionalni temelj jedne države kakva je Hrvatska. To je sramotno', rekao je Čačić, koji je i sam bio u zatvoru zbog prometne nesreće u kojoj je izazvao smrt dvoje ljudi. Tada je najavio da će se ostaviti politike ako bude bezuvjetno osuđen, ali se kasnije predomislio.
 
Čačić očekuje da će Bandić nakon novog pritvaranja podnijeti ostavku na funkciju zagrebačkoga gradonačelnika te da će se raspisati izbori. Vjeruje kako će se Bandić bez obzira na pritvor ponovno kandidirati. Čačić je siguran da zahtjev USKOK-a za proširenjem istrage nad Bandićem u ovom trenutku ima političke konotacije.

'Isto tako je posve jasno da pravosudna odluka sadrži političke konotacije. Na USKOK direktno, suštinski, barem na razini izbora državnoga odvjetnika djeluje politička većina. Pa u tom smislu uopće nema spora da li vladajuća većina ima utjecaja ili ne, pa ni ponašanja i odluke nisu pretjerano iznenađujuće. A na pravosuđe formalno ne utječe politika, ni formalno ni praktično vladajuća koalicija, što ne znači da nema nekih drugih utjecaja i da oni nisu vidljivi', istaknuo je Radimir Čačić.