GDJE ĆE NA ODSLUŽENJE KAZNE

Čačić mora 11 mjeseci u zatvor i ne smije za volan tri godine

22.01.2013 u 15:08

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu donio je u predmetu protiv Radimira Čačića, koji je u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su prije tri godine poginule dvije osobe, istovjetnu presudu kao i mađarski kolege. Čačić je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora, ali će nakon polovice izdržane kazne moći zatražiti uvjetni otpust

Hoće li Čačić učiti sigurnu vožnju ili biti knjižničar poput Jurice?

U Čačićevu slučaju nije sporno da kaznu može služiti u zatvoru otvorenog tipa, pa se kao moguće adrese odsluženja kazne spominju Valtura kod Pule i Lipovica kod Popovače koja je kaznionica poluotvorenog tipa, ali ima i otvoreni odjel, piše Jutarnji list. Nije isključena ni kaznionica poluotvorenog tipa u Turopolju, a ista takva postoji u Požegi, gdje kažnjenici koji su, baš poput Čačića, završili u zatvoru zbog teških prometnih prijestupa pa mogu pohađati tečajeve sigurne vožnje. Neven Jurica, bivši hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, sličnu je kaznu služio u Otvorenom kazneno-popravnom domu u Valturi, gdje je radio kao voditelj knjižnice.

'Županijski sud u Zagrebu donio je odluku kojom je uskladio presudu mađarskog suda koja je donesena protiv Radimira Čačića s kaznenim zakonodavstvom Republike Hrvatske. Izvanraspravno vijeće ovoga suda donijelo je presudu kojom je Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i 10 mjeseci', potvrdila je Ivana Čalić, zamjenica glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu.

Istom presudom, kako je novinarima rekla sutkinja Čalić, odlučeno je da se, 'sukladno odredbama Kaznenog zakona, nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora'. Nakon 11 mjeseci u zatvoru Čačić, naime, može podnijeti zamolbu nadležnom tijelu koje će odlučiti o tome da ostatak kazne provede na uvjetnoj slobodi.

'Presudom je također odlučeno da se Radimiru Čačiću izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine', rekla je sutkinja Čalić. Po tome, Čačić neće moći upravljati automobilom pune tri godine nakon izlaska iz zatvora.

Bivši potpredsjednik Vlade, koji je s dužnosti odstupio kad je iz Kaposvara stigla odluka o kazni, može se žaliti Vrhovnom sudu RH u roku od 15 dana. Nakon što odluka postane pravomoćna, ona će biti dostavljena Ministarstvu pravosuđa, kako je objašnjeno na sudu, radi nadležnog postupanja sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i Zakonu o izvršavanju kazne zatvora.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu donijelo je presudu na temelju činjeničnog stanja utvrđenog na suđenju u Mađarskoj te nije raspravljalo o krivnji ili činjeničnom opisu, nego samo o kazni koja mora biti u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom. Mađarski sud prethodno je kaznio Čačića sa 22 mjeseca zatvora, od čega polovicu mora odslužiti 'iza rešetaka', a ostatak se može pretvoriti u uvjetnu kaznu.