varaždinski župan

Čačić: Cijela Europa ima zabranu kretanja, pa nisu svi drugi idioti. Policijski sat nisu policajci s kalašnjikovima

11.11.2020 u 21:37

Bionic
Reading

Varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić bio je gost večerašnjeg Pressinga gdje je komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Čačić je za N1 kazao kako se nada da je ovo vrhunac epidemije u Varaždinskoj županiji. 'Relativno puno ljudi umire. Tijekom prvog vala imali smo jedan smrtni slučaj, sad ih imamo 24', rekao je Čačić. "Ako zabranite rad kafića od 8 sati kao što smo tražili, hotelskih restorana, restorana, tada nemate ni svadbi", dodao je.

Prije mjesec dana Varaždinska županija je imala jednu od najboljih situacija i u Hrvatskoj i u Europi. "Stvari su potpuno jasne, zna se tih nekoliko svadbi, tih nekoliko velikih okupljanja. Odmah imate eksploziju. Onog trenutka kad izgubite mogućnost kontrole nad širiteljima, više nemate evidenciju kontakata, tog trenutka nemate šanse da kontrolirate procese. To je ono što smo mogli u prvom valu", kazao je Čačić i dodao da se situacija pogoršala dolaskom ljeta i ukidanjem mjera.

Osvrnuo se i na mjere pomoći za djelatnosti ugrožene koronakrizom. U javnosti imate priče da neka nam osiguraju obeštećenje pa ćemo poštivati mjere, imate takve izjave. To je jedna bezočna laž. Mi znamo da je obeštećenje osigurano već u prvom valu. Svi kojima je država zatvorila mogućnost rada dobili su kompletno obeštećenje", kazao je i dodao da se iste mjere od proljetos još uvijek koriste. "Ne samo da se koriste, one su još proširene."

Osvrnuo se i na mjere koje je predložio Stožer civilne zaštite Varaždinske županije.

"Ovo što smo mi predložili je najoštrije u Hrvatskoj, zabrana rada od 22 sata, a ne od 24 sata. Tražili smo i zabranu i od 20 sati, pa je to odbijeno. Tražili smo zabranu svih kontaktnih sportova, za razinu rekreacija i županijska natjecanja. Sve odluke vezane za koronu donosi samo i isključivo Nacionalni stožer", poručio je Čačić. Komentirao je i zašto se zalagao za uvođenje policijskog sata.

"Ta cijela priča je igra koja ima dva ključna elementa. Prvi je da postavite sustav koji je kontrolibilan, dovoljan jednostavan i da imate dovoljno snage da ga pratite te da prekršitelje tog sustava sankcionirati", kazao je Čačić i dodao da ne mora to biti policijski sat jer smo u prvom valu imali i znatno veća zatvaranja.

"Išlo se daleko preko mjere. Zatvorile su se granice općina potpuno nepotrebno. Očito se u panici otišlo predaleko. Termin policijski sat je nešto što netko tko ne razumije ili želi zlonamjerno interpretirati može interpretirati kao policiju s kalašnjikovima... Cijela Europa ima zabranu kretanja, pa nisu svi drugi idioti, a samo smo mi pametni."

Čačić smatra da je razlog za liberalne mjere u Hrvatskoj u usporedbi s ostakom Europe političke prirode.