svjetski rekorderi

Butan cijepio 90 posto odrasle populacije u tjedan dana, donacijama im pomogla i Hrvatska

28.07.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Himalajsko kraljevstvo Butan u potpunosti je cijepilo 90 posto svoje odrasle populacije u roku od samo sedam dana, priopćilo je u utorak tamošnje ministarstvo zdravlja

Ova mala država, koja se nalazi između Indije i Kine i ima gotovo 800 tisuća stanovnika, počela je davati druge doze cjepiva 20. srpnja u masovnoj akciji koju je Unicef ​​pozdravio kao 'vjerojatno najbržu kampanju cijepljenja što je provedena tijekom pandemije', javlja portal health.economictimes.indiatimes.com/.

U travnju se Butan našao na naslovnicama svjetskih medija objavivši da je prvom dozom cijepljen otprilike isti postotak odraslih osoba manje od dva tjedna nakon što im je Indija donirala 550.000 cjepiva AstraZeneca. No zemlja se potom suočila s manjkom cjepiva nakon što je Indija zaustavila izvoz zbog velikog broja zaraženih kod kuće.

Butan je svoj pogon mogao ponovno pokrenuti prošli tjedan, nakon što je pola milijuna doza cjepiva Moderna stiglo iz SAD-a kao donacija u okviru COVAX-a, programa koji podržava UN. Otprilike 5000 komada Pfizera također je došlo putem COVAX-a. Butan je, osim toga, primio više od 400 tisuća doza AstraZenece iz Danske, Hrvatske i Bugarske u posljednja dva tjedna. 'Naš je cilj postići imunitet stada među našim stanovništvom u najkraćem mogućem roku kako bismo izbjegli zdravstvenu krizu', rekla je ministrica zdravstva Dechen Wangmo.