NARANČASTI ALARM

Bura još bjesni; stižu lavine

07.04.2015 u 10:35

Bura i njezine posljedice

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Danica Buškain

Bionic
Reading

Prognostičari upozoravaju da podno Velebita još uvijek puše olujna bura brzine od oko 80 km na sat s mjestimičnim orkanskim udarima koji mogu prijeći 120 km na sat. U narednim danima vjetar će slabjeti, no potpuno stišavanje možemo očekivati tek u petak

Drugo najviše, narančasto upozorenje na olujnu buru s orkanskim udarima objavio je i Meteoalarm. Prema ovoj stranici udari vjetra mjestimično mogu prijeći brzine od 120 km na sat osobito u splitskoj i u riječkoj regiji.

U Makarskom primorju brzina bure kreće se oko 60 km na sat s mjestimičnim udarima do 90 km na sat.

HAK je zbog jakog vjetra objavio prekid za sav promet na cesti A1 od Posedarja do Sv. Roka i na državnoj cesti Maslenica - Zaton Obrovački.

Paški most otvoren je samo za osobna vozila, dok je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabranjen promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Jak vjetar otežava promet na autocesti A7 Orehovica - Diračje na mostu Rječina.

Bura će danas tijekom dana još malo pojačati. Sutra će oslabjeti, ali će i dalje biti umjerena i jaka s olujnim udarima podno Velebita. Potpuno bi se trebala smiriti tek u petak, što je uvod u ljepši, sunčani vikend.

Mosorski bura chase, 5. 4. 2015. Ne smeta im baš pamet, jel da? Ali neka, naši su. :)

Posted by Crometeo on 5. travanj 2015


Planinari, oprez - prijete lavine!

Proteklih dana palo je nešto novog snijega u višim planinama u Lici i Gorskom kotaru, no uglavnom ne uzrokuje veće smetnje u prometu.

Crometeo javlja da ga je u višim dijelovima Biokova napadalo preko pola metra. S prijašnjim snježnim pokrivačem snježni su nanosi sada iznad 1.500 metara višemetarski. Na Bikovu je jutros zabilježena temperatura od -9°C s prosječnom brzinom vjetra od 72 km na sat što daje osjet hladnoće od -22 stupnja Celzijeva.

Prema jučerašnjim informacijama sa samoga vrha Svetoga Jure postoje nanosi snijega i do sedam metara. Kako se krajem tjedna očekuje zamjetan porast temperature zraka, planinari i izletnici trebali bi imati na umu da će postojati uvjeti za pojavu lavina u višim predjelima Biokova, a slična je situacija i u višim dijelovima Dinare i Kamešnice, gdje je već u ponedjeljak uočeno desetak manjih lavina.

Noćas se očekuje još jedno pogoršanje vremena, no snijega više neće biti puno, čak ni u najvišem gorju. Primjerice u Begovom Razdolju na Biokovu moglo bi ga napadati još koji centimetar.

Snijeg ipak mjestimično otežava promet u dijelu Like. Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u Lici na cestama:

•DC218 GP Užljebić - Dobroselo - Mazin - D1,
•ŽC5169 Bjelopolje - Donji Lapac i
•ŽC5203 Dobroselo - Brotnja.