PREGLED STRANIH MEDIJA

Bundespraesidenten...olungsverschiebung - što to znači?!

17.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Podmićene i korumpirane u Kini osuđuju na smrt, a njihovi su zatvori 'živi pakao'. Švicarska industrija satova stagnira jer se kineski tajkuni izbjegavaju pokazivati u javnosti s Patek Philippom na ruci. U Južnoj Koreji je konačno opozvana predsjednica optužena za mito i iznudu. Zbog mita i korupcije klimavo izgrađeni krov jedne crkve u Nigeriji srušio se i ubio 200 ljudi, a Nijemci Polnoćku dočekuju na Facebooku. U tportalovoj redovnoj šetnji globusom to je tek dio prošlotjednih događaja o kojima se pisalo u sjeni tragedije Alepa

Zamislite ovaj scenarij u nekom istražnom zatvoru: kako bi iznudili priznanje o primanju mita i vršljanju po korupcijskim bespućima, istražitelji privedenog sumnjivca tjeraju da 23 sata stoji na nogama, balansirajući knjigu na glavi. Potom mu dopuste jedan sat spavanja u izoliranoj ćeliji bez prozora, pa opet knjigu na glavu, 23 sata stajanja i tako redom. Nema tjelesnih ozljeda, čovjek je samo pospan, ali nakon nekoliko besanih dana i otečenih nogu, nema toga tko neće priznati tajne račune, tvrtku na Karibima, podrijetlo vikendice na moru, zbirku švicarskih satova i punjenih medvjeda skrivenih u podrumima.

Tako to navodno rade u Kini. Njihovi 'Remetinci' su 'živi pakao', citira anonimne svjedoke prošloga tjedna međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch. Bio je to tjedan u kojemu se 9. prosinca obilježavao Dan borbe protiv korupcije, ali u nas se on provukao vrlo stidljivo, bez velikih priča i galame. No zato ga Kinezi shvaćaju vrlo ozbiljno, jer u njih traje bespoštedan rat protiv mita i korupcije pod blagoslovom predsjednika Sija Đinpinga. U toj borbi doživotni zatvor ili smrtna kazna očekuje svakoga koga zateknu s prstima u pekmezu, a pekmez vrijedi 463.000 dolara pa naviše. U nas je to malo bolji stan i dobra vikendica, a u njih 'ekstremno ozbiljan zločin'.

Tijekom tri godine zbog korupcije strogo kažnjeno više od milijun dužnosnika Komunističke partije Kine

Zbog takve vrste kriminala od 2013. do sada je kažnjeno dugogodišnjim zatvorom više od milijun dužnosnika Komunističke partije, samo prošle godine 300.000, ali i bankara, sudaca, ljudi sa sveučilišta i iz svijeta zabave. Među stotinom osuđenih 'tigrova' (popularan naziv za najmoćnije vladine dužnosnike), našao se i bivši šef unutrašnje sigurnosti, Zhou Yongkang, koji će do kraja života provesti iza rešetaka. I dok predsjednik Xi Jinping izjavljuje kako je borba protiv korupcije 'stvar života ili smrti', stručnjaci Human Rights Watcha kampanju tumače kao moguću političku čistku pripadnika suparničkih frakcija u Komunističkoj partiji.


Svjetska banka procjenjuje da korupcija proždere pet posto globalnog BDP-a (2,6 tisuća milijardi dolara) s više od tisuću milijardi mita, u Europi 990 milijardi eura, ali dvojbeno je gdje i za koga doista počinje mito. Bivši premijer australskog New South Walesa, Barry O’Farrell, dao je ostavku zbog boce australskog vina grange hermitage, vrijedne 3000 dolara, a kada je nedavno u Kini uhićeno visoko vojno lice zbog sumnje u mito, iz podruma njegove vile – imitacije Zabranjenog grada – izvučeno je nekoliko stotina kašeta domaće žestice maotai, za čiji odvoz su bila potrebna četiri vojna kamiona! U Kini se sada podmićivanjem smatra članstvo u klubovima, oprost duga, plaćeno putovanje, uređenje stana na nečiji račun, kockanje, čašćenje državnih službenika po restoranima.

Nema kupaca za skupe švicarske satove

Nije zato čudo što su Švicarci ozbiljno zabrinuti. The Wall Street Journal prošloga tjedna izvještava da se njihove skupe urice povlače s vanjskog tržišta jer nemaju kupaca. Čak ni u ovo blagdansko vrijeme kada se najviše troši i kupuje, a najslabije idu najprestižnije marke, prosječne cijene 6.400 eura. U europske trgovačke meke kakav je Pariz putuje se manje zbog straha od terorizma, podivljali franak luksuznu robu čini još skupljom, ali glavni krivci drastičnog pada potražnje za luksuznim satovima su Kinezi. Bojeći se drakonskih kazni, u njih nije više uputno isticati bogatstvo Patek Philippeom na ruci i pozlaćenim Maybachom u garaži. Čak niti pokretati nove poslove, jer u strahu da ne budu povezani s korupcijom, novac radije čuvaju u banci, 30 posto više nego prije početka akcije čistih ruku.


Na Dan borbe protiv korupcije i nakon šest tjedana golemih demonstracija na ulicama Seula protiv predsjednice države opterećene korupcijskim skandalima, južnokorejski je parlament s 234 glasa 'za' i 56 'protiv' opozvao Park Geun-hye. Samo koji dan ranije Brazilci su masovno izašli na ulice i zaposjeli Copacabanu izražavajući potporu antikorupcijskoj operaciji Lava Jato, koja istražuje mutne poslove i podmićivanje u Petrobrasu (brazilskoj INA-i), u što je bila debelo umočena svrgnuta predsjednica Dilma Rousseff.

Izbori na Balkanu

Neki su ovih dana otišli, a neki dolaze na vlast. Parlamentarni izbori održani prošle nedjelje u Rumunjskoj shvaćeni su kao test spremnosti da Rumunji očiste svoj politički sustav od korupcije. To je zadatak pobjedničke lijeve Socijaldemokratske partije (PSD) i njezina čelnika Liviu Dragnea, koji prvo mora pomesti ispred vrata samog parlamenta. Naime, od 588 rumunjskih parlamentaraca izabranih 2012. čak je 29 proglašeno krivim ili podvrgnuto istrazi zbog korupcije. U svakom slučaju, PSD je pobijedio na krilima obećanja o povećanju mirovina, socijalnih davanja i smanjenju poreza. S kakvim će se snagama pak protiv korupcije boriti Makedonci nakon izbora održanih istoga dana kada i rumunjski, gdje su i konzervativci i socijaldemokrati proglasili pobjedu?

Šveđanima smeće zadaje glavobolju samo onda kad ga nema pa ga uvoze

Neke muči korupcija, neke smeće. Naše gradske oce muči višak smeća i rado bi ga izvozili, a Šveđani – piše Independent - pate zbog manjka pa ga uvoze. Oni su toliko usavršili proces recikliranja i spaljivanja, da otpad moraju uvoziti iz zemalja poput Velike Britanije kako bi popunili kapacitete svojih pogona. Od 2011. na njihovim 'Jakuševcima' završava manje od jedan posto kućnog smeća, za razliku od Rumunja koji ga samo jedan posto recikliraju i spaljuju, pa ne dostignu li do 2020. godine 50 posto, koliko traži EU, dnevno će plaćati kaznu od 200.000 eura, što je pomnoženo s 365 dana u godini prilična svotica. Inače, spaljivanjem otpada Šveđani dobiju dovoljno električne energije za 250.000 domova i dovoljno topline za 950.000 kućanstava.

A kada smo već počeli s korupcijom, završimo njome, ovaj puta u Nigeriji. Associated Press javlja da se prošle subote u gradu Uyo na jugu zemlje tijekom obreda srušio krov crkve Reigners Bible Church International pod čijim je ruševinama, prema zadnjim podacima poginulo 200 vjernika. Dovršenje crkve je zbrzano da bi se u njoj na vrijeme održalo zaređenje biskupa Akana Weeksa. Među stotinama vjernika, ceremoniji je nazočio i guverner pokrajine Akwa Ibon, Udom Emmanuel, no i on i biskup su preživjeli, iako osnivaču crkve Weeksu prijeti amputacija lijeve noge.

'Ne razapinjite mene zbog nesreće', poručuje sljedbenicima Weeks iz bolničkog kreveta, dok rodbina na svoju ruku odvlači žrtve s mjesta nesreće, budući da su sve gradske mrtvačnice prepune i bez hladnjaka.
Poučeni ranijim tragičnim iskustvima, pretpostavlja se da je rušenje i ovaj puta posljedica kronične korupcije u građevinskom sektoru, koja je i prije dvije godine u Lagosu odnijela 116 života, jer se urušila višekatna gostinjska zgrada Sinagoge svih nacija. Istragom su pronađene greške u konstrukciji, lošem materijalu i očajnoj izvedbi, ali inženjerima i popularnom južnoafričkom osnivaču te crkve, tele-evangelistu T.B. Joshui, optuženima za ubojstvo iz nehata, nije suđeno zbog – a što drugo nego proceduralnih sudskih grešaka.

'Da je Martin Luther danas živ, sigurno bi bio na Facebooku'

Ali svratimo malo do Njemačke, u posljednje dane adventa. 'Zaronite s nama u kontemplativni Božić', poziva online izdanje tjednika Focus vjernike da im se treće nedjelje došašća pridruže na najveći 'Facebook molitveni event', izravan 24-satni prijenos iz katedrale u Mainzu putem sveprisutne društvene mreže. Izravni se prijenosi također očekuju iz različitih gradova i crkava posljednje nedjelje adventa i na Božić, ujedinjujući Njemačku u najvećoj zajedničkoj molitvi do sada, kažu fokusovci.

'Drago mi je što su na ovaj način svima otvorena vrata evangeličkih i katoličkih crkava', kaže glasnogovornik Vijeća evangeličke crkve Njemačke (EKD) Markus Bräuer te zaključuje: 'Da je Martin Luther danas živ, sigurno bi bio na Facebooku.' 

P.S. Na Facebooku je prošlih dana osvanula fotka novoizabranog predsjednika Republike Austrije, Alexandera Van der Bellena, negdje u središtu Beča, vjerojatno na Grabenu, kako neupadljivo odjeven pješke odlazi na posao. No pustimo skromnost. Dok mi nedavnu austrijsku maratonsku izbornu proceduru na dugačko i naširoko opisujemo kao 'odgodu ponavljanja predsjedničkih izbora u drugom krugu', Austrijanac to skrati na jednu riječ: 'Bundespraesidentenstichwahlwiederholungsverschiebung'.SaveSaveSave